OSLOBAĐAJUĆE

Nađite unutrašnji mir razbijanjem stvari u "sobi bijesa"

Nakon lošeg dana, na glavu stavljaju zaštitnu kapu, uzimaju palicu i odlaze u “sobu bijesa”,
0 komentar(a)
Soba bijesa, Foto: 2nbc.com
Soba bijesa, Foto: 2nbc.com
Ažurirano: 24.02.2019. 10:19h

“Soba bijesa” je naziv za prostorije u kojima mušterije mogu da isprazne svoje frustracije tako što će udarati, razbijati i bacati kancelarijsku opremu, namještaj ili pokućstvo.

Nakon lošeg dana, na glavu stavljaju zaštitnu kapu, uzimaju palicu i odlaze u “sobu bijesa”, gdje mogu pronaći unutrašnji mir.

Vlasnica Dona Aleksander, bivša radnica u call centru, kazala je za NBC 5 da je na ovu ideju došla uz pomoć ličnog iskustva, jer joj je bilo potrebno da “raznese sistem”.

"Bilo koja situacija u call centru vas na kraju može dovesti do verbalne raspravke. Mogu vas nazvati glupim i sve je vaša krivica", ispričala je ona.

Gospođa Aleksander, koja je pokrenula biznis u svojoj garaži prije četiri godine, nedavno je “sobu bijesa” preselila u sjeverni Dalas. Po cijeni od 25 dolara možete tokom pet minuta razbijati televizore, baciti štampač na zid ili na neki drugi način izbaciti bijes.

Od kada je prešla u Dalas, sobu je posjetilo 300 mušterija, među kojima su se našli radnici iz restorana, zdravstva, advokati, psihijatri i njihovi pacijenti.

Glavni razlog njihove posjete je najčešće problem sa gazdom ili ljubavni jadi, a svi odlaze umorni i nasmijani. Nauka umjesto izbacivanja bijesa predlaže kao bolji način za borbu protiv stresa samokontrolu.

Međutim na osnovu posljednjih istraživanja, ustanovljeno je da ljudi mogu postati mnogo agresivniji kada su prisiljeni da se kontrolišu.