U Njemačkoj otkriveno 500 novih bajki

Jakob Grim je 1885. za von Šenverta kazao da u čitavoj Njemačkoj niko ne prikuplja narodne priče toliko "precizno, temeljno i sa tako osjetljivim uhom"
0 komentar(a)
Zlatokosi kralj, Foto: Guardian.co.uk
Zlatokosi kralj, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 05.03.2012. 19:17h

Nedavno otkrivena zbirka narodnih priča koje su 150 godina ležale zaboravljene u jednom arhivu u njemačkom Regensburgu sadrži oko 500 bajki o životinjama čarobnih moći, hrabrim mladim prinčevima i zlim vješticama koje do sada nikad nisu objavljene, piše britanski "Gardijan".

Riječ je o dijelu zbirke bajki, legendi i mitova, "najznačajnije zbirke priča sa njemačkog govornog područja 19. vijeka", koje je u bavarskoj regiji Oberpfalc godinama prikupljao lokalni istoričar Franc von Šenvert (1810.-1886.), i to u otprilike u isto vrijeme kada su slavna braća Grim prikupljala bajke koje su od tada postale nezaobilazan dio odrastanja djece širom svijeta.

Von Šenvert je, piše "Gardijan" decenijama lutao bavarskom regijom prikupljajući od lokalnog seoskog stanovništva, radnika i sluga priče o njihovim navikama, tradicijama, običajima i istoriji, pomno zapisujući sve što je do tada sa generacije na generaciju prenošeno isključivo usmeno.

Jakob Grim je 1885. za von Šenverta kazao da u čitavoj Njemačkoj niko ne prikuplja narodne priče toliko "precizno, temeljno i sa tako osjetljivim uhom".

Grim je čak kralju Maksimilijanu II. Bavarskom preporučio von Šenverta kao jedinu dostojnu zamjenu za sebe i brata.

Von Šenvert je svoja istraživanja prikupio u knjizi "Iz Oberpfalca - običaji i legende", koju je objavio u tri sveske 1857. 1858. i 1859.

Knjiga ipak nije uspjela da privuče širu publiku pa je postupno pala u zaborav.

Pretražujući njegov rad, kustos Oberpfalca Erika Ajčhenser naišla je na 500 bajki koje nisu uključene ni u jednu drugu do sada objavljenu evropsku zbirku bajki, iako među njima ima dosta lokalnih verzija poznatih bajki kao što je "Pepeljuga".

Ajčhenser napominje da one nisu namijenjene isključivo djeci.

"Njihov glavni smisao bio je pomoći mladim ljudima u odrastanju, ukazati im na opasnosti i izazove koje mogu biti savladane uz pomoć moralnih vrijednosti, mudrosti i hrabrosti", rekla je Ajčhenser.

Bonus video: