45 godina od nastanka hipi pokreta

Hipici su za veoma kratko vrijeme prešli put od potkulturne grupacije do kontrakulture
365 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 09:08h

Prije 45 godina, tačnije 14. januara 1967, održan je protestni skup u San Francisku “Human Be-In” protiv američkog potrošačkog društva u cilju stvaranja novog društva zasnovanog na miru i ljubavi. Iz ovog omladinskog pokreta 60-tih godina nastali su hipici.

Hipici su propovijedali na samo političku revoluciju, već i unutrašnju revoluciju svakog pojedinca.

Odmah su počeli da utiču na događaje u SAD, naročito na muziku.

Hipi pokret je našao svoj muzički izraz u psihodeličnom roku, čiji su najzačajniji predstavnici Jefferson Airplane, Grateful Dead, Janis Joplin, The Doors, Pink Floyd, Džimi Hendriks i mnogi drugi.

Hipici su za veoma kratko vrijeme prešli put od potkulturne grupacije do kontrakulture koja je ozbiljno poljuljala dominantne društvene vrijednosti.

"Generacija ljubavi"

Da bi naglasili svoje distanciranje od svijeta nasilja i rata te proklamovali pacifističku orijentaciju, sebe su nazivali generacijom ljubavi. Pitanje ljubavi u hipi ideologiji nije samo pitanje seksualnih sloboda i ljudskih prava nego i slavlje života, ljudske topline, oslobađanje od tabua, poštovanje drugih i njihove volje.

Kao upečatljiv simbol odabrali su cvijeće uz obrazloženje da ono nije neprijatelj nikome, pa se govorilo i o pokretu “Djece cvijeća”.

Bonus video: