Stiven Hoking razumije kvantnu fiziku, ali ne razumije žene

Hoking je 1965. oženio Džejn Vajld, koja je o njemu brinula do 1991. Četiri godine nakon što se razveo od Džejn, Hoking je oženio ženu koja ga njeguje
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2012. 11:29h

Iako je jedan od vodećih svjetskih naučnika i manje više zna sve o svemiru, Stiven Hoking priznaje da ni danas, u 70. godini, ne razumije žene.

U razgovoru za New Scientist povodom njegovog 70. rođendana, taj kvantni fizičar je otkrio svoju nježniju stranu govoreći u greškama iz privatnog života.

Kada je imao 21 godinu, Hokingu je dijagnostifikovana bolest motornih nervnih ćelija,riejtkog oboljenja koje degeneriše centralni nervni sistem i dovodi di denervacije mišića. Bolest motornih nervnih ćelija ne utiče na druge funkcije mozga, kao ni čula, i prvi put je utvrđena kada je Hoking imao 21 godinu. Ljekasi su tda prognozirali da će Hogin živjeti kratko, najduže još dvije, tri godine.

Umjesto toga, Hoking je ostvario blistavu karijeru u kojoj je, pored ostalog, doprinio i teoriji gravitacije i dokazao da crne rupe emituju radijaciju i polako nestaju.

Hoking je 1965. oženio Džejn Vajld, koja je o njemu brinula do 1991. Sa njom ima troje djece. Četiri godine nakon što se razveo od Džejn, 1995. Hoking je oženio ženu koja ga njeguje, Elen Mason, sa kojom je bio u braku 11 godina.

Ovaj kvantni fizičar je u razgovoru za New Scientist kazao da još nije izgubio strast za naukom i snovima o novim otkrićima i kazao da bi, da je mlad naučnik na početku karijere, imao potpuno nove ideje koje bi otvorile potpuno novo područje.

Bonus video: