Najpoznatiji fizičar današnjice traži asistenta

U oglasu je istaknuto da se od kandidata očekuje da budu informatički pismeni, spremni na nenajavljena putovanja i da mogu popraviti uređaj bez instrukcija ili tehničke podrške
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 18:29h

Stiven Hoking izdao je oglas u kom traži asistenta, koji će mu pomoći da razvije i održava elektronski sistem koji dozvoljava slavnom Britancu da govori.

Oglas je objavljen na web-stranici poznatog fizičara, gdje je istaknuto da se od kandidata očekuje da budu informatički pismeni, spremni na nenajavljena putovanja i da mogu popraviti uređaj bez instrukcija ili tehničke podrške.

Hoking se godinama bori sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom, poznatijom kao Lu Gerigova bolest, koja ga je skoro u potpunosti paralisala.

On je izgubio mogućnost govora još 1985. godine, ali mu poseban uređaj, koji prepoznaje mimiku usana i lica i to sve interpretira u govor, pomaže da komunicira.

Hoking je usljed Lu Gerigove bolesti još 1985. izgubio mogućnost govora, ali mu poseban uređaj, koji prepoznaje mimiku usana i lica i to sve interpretira u govor, pomaže da komunicira

Kompjuter i uređaj, koji su priključeni iza naslona invalidske stolice poznatog fizičara, poznati su kao i sam Hoking.

Omogućavaju mu kontrolu nad prekidačima u stanu, dozvoljavaju da otvara i zatvara vrata kuće i kancelarije, kao i da se nesmetano kreće.

Na naslonu njegove invalidske stolice je takođe i uređaj koji mu omogućava komunikaciju i za koji mu je potreban asistent.

Fotografija pozadine invalidske stolice je takođe stavljena uz oglas na web-stranici sa porukom : "Možete li da održavate ovo? Ukoliko je vaš odgovor da, htjeli bismo da se javite na oglas".

Za platu asistenta najpoznatijeg fizičara na svijetu predviđen je iznos od 38.500 dolara godišnje.

Galerija

Bonus video: