Slučajnost? Neboderi koji podsjećaju na napad Al Kaide 11. septembra

Predstavnici kompanije su saopštili da "tokom dizajnerskog procesa nisu vidjeli sličnost" sa kulama bliznakinjama
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 10:04h

Holandske arhitekte iz kompanije MVRDV dizajnirale su u Južnoj Koreji dva solitera koji jezivo nalikuju na njujorške kule bliznakinje u trenutku eksplozije tokom napada Al kaide 11. septembra.

Dva solitera, visoka 260 i 300 metara, biće povezani "pikselizovanim oblakom", odnosno skupom manjih stambenih jedinica, što neodoljivo podsjeća na trenutak kada je prvi oteti avion pogodio Svjetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Predstavnici kompanije su saopštili da "tokom dizajnerskog procesa nisu vidjeli sličnost" sa kulama bliznakinjama. Prema navodima kompanije, "oblak" je osmišljen na osnovu parametara kao što je, pored ostalog, količina sunčeve svjetlosti koja dopire do unutrašnjosti stambenog prostora. U pitanju je jedan od mnogobrojnih projekata kojima MVRDV želi da razbije uobičajen izgled nebodera.

"To je bila naša namjera, nikako kreiranje slike koja nalikuje na napad 11. septembra", navodi se u saopštenju kompanije, te dodaje da se izvinjavaju svima čija su osjećanja povrijeđena.

"To nismo namjeravali", kažu.

Neboderi će biti podignuti u Seulu i trebalo bi da budu useljivi do kraja 2015. godine.

Bonus video: