Arheolozi pronašli crkvu u kojoj je vjenčana Pokahontas

Indijanska princeza, dobro poznata među američkom djecom, popularizovana je kroz Diznijeve animirane filmove u kojim se zaljubljuje u Engleza Džona Smita
0 komentar(a)
Vilijam Kelso, Foto: AFP
Vilijam Kelso, Foto: AFP
Ažurirano: 28.11.2011. 14:49h

Američki arheolog Vilijam Kelso vjeruje da je pronašao ostatke najstarije protestantske crkve u Americi u Džemstaunu, u Virdžiniji, gdje je, kako tvrdi, bilo vjenčanje Pokahontas, prenosi AFP.

"Pokahontas se udala ovdje 1614", tvrdi Kelso čvrsto uvjeren u to što govori.

U blizini rijeke Džems, 14. maja 1607. iskrcalo se stotinjak ljudi iz Engleske, koji su tu formirali prvu koloniju u Americi.

"Ovo je fantastično i uzbudljivo jer je Džemstaun spominjan uz ime lijenog čovjeka koji je bio na čelu ovog grada. Ali, kada se nabrzinu obogatio, napustio je ovo područje i vratio se u Englesku", kaže Kelso.

Područje je pažljivo otkopavano i pronađeno je nekoliko velikih rupa dubine dva metra. Arheolozi su pronašli i četiri groba.

"Religija je odigrala veliku ulogu. Radnici su uložili mnogo u gradnju ove crkve", kazao je Kelso.

Četiri groba su grobovi važnih članova kolonije koji su morali biti sahranjeni u blizini crkve. Kelso kaže da su u njemu ukopani vitez, dva mornara i crkveni službenik Robert Hant.

Kelso je pokazao i na mjesto gdje je stajala Pokahontas, najdraže kćerka poglavice Povhatana.

Indijanska princeza, dobro poznata među američkom djecom, popularizovana je kroz Diznijeve animirane filmove u kojim se zaljubljuje u Engleza Džona Smita.

Kasnije je dobila ime Rebeka i udala se za Džona Rolfija, prije nego je u 21. godini umrla u Engleskoj.

Bonus video: