Otkrivena biljka koja sama zakopava svoje sjeme

Ova nova vrsta, nazvana spigelia genuflexa, se nakon formiranja ploda naginje prema tlu, polažući čaure sa sjemenkama na tlo
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 12:31h

U Atlantskim kišnim šumama u brazilskoj državi Baija, na sjeveroistoku zemlje, pronađena je nova biljka specifična po tome što se "saginje" da bi zakopala svoje sjeme.

Kako prenosi BBC, ova nova vrsta, nazvana spigelia genuflexa, se nakon formiranja ploda naginje prema tlu, polažući čaure sa sjemenkama na tlo, a ponekad zakopavajući ih u meki pokrivač od mahovine.

Spigeliju, na koju mu je prvi ukazao njegov prijatelj, opisao je Aleks Popovkin, botaničar amater koji je katalogirao i fotografisao više od 800 vrsta koje rastu na njegovom imanju u Baiji.

Botaničarka Lena Struve sa Rutgers univerziteta u Nju Džerziju kaže da je biljka razvila svoje neobične sposobnosti iz nekoliko mogućih razloga.

"Budući da je kratkog vijeka i da uspijeva samo na ograničenim prostorima, biljka opstaje jedino ukoliko položi sjeme tik uz sebe. Pošto je riječ o jednosezonskoj biljci, mladice joj ne predstavljaju prijetnju pošto neće morati da se nadmeće za prostor sa njima", objasnila je ona.

Bonus video: