Pingvin "Veselo stopalo" otplivao kući

Carski pingvin, nazvan "Veselo stopalo", pušten je u vodu sa novozelandskog ribarskog broda Tangaroa u visini ostrva Kampel
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2011. 10:42h

Pingvin koji je postao svjetska senzacija nakon što je zalutao nekoliko hiljada kilometara od svoje kolonije, skočio je danas u Južni okean i zaplivao ka svom prirodnom staništu na Antarktiku, prenose strane agencije.

"Obuzme vas nevjerovatno osjećanje kada vidite svog pacijenta konačno na slobodi. To je definitivno najbolji trenutak ovog posla", kazala je veterinarka Lisa Argila kojoj je pingvin povjeren na liječenje nakon što je krajem juna pronađen iznuren i izgladnio na jednoj novozelandskoj plaži.

Carski pingvin, nazvan "Veselo stopalo", pušten je u vodu sa novozelandskog ribarskog broda Tangaroa u visini ostrva Kampel, oko 700 kilometara južno od novozelandskog Južnog ostrva.

Njegov dom na Antartiku udaljen je oko 2.000 kilometara južnije, a očekuje se da će se na putu kući pridružiti drugim Carskim pingvinima.

Simpatični pingvin je u more spušten niz specijalno napravljen hidro-tobogan.

Simpatični pingvin je u more spušten niz specijalno napravljen hidro-tobogan

Bilo je potrebno malo "prijateljskog ubjeđivanja" da izađe iz korpe u kojoj je ležao poslednjih šest dana od napuštanja zoo vrta u Veligtonu gdje je proveo dva mjeseca na liječenju, kazala je Argila.

"Skliznuo je natraške niz tobogan, ali čim je upao u vodu odmah je zaronio i zaplivao daleko od broda", dodala je ona.

Prije nego što je spušten u more, pingvin je opremljen čipom za praćenje, a njegovo kretanje je moguće pratiti na www.nzemperor.com.

Bonus video: