Kubanci su otkrili novu vrstu- "kubansko plava" mačka

Iako na prvi pogled djeluju kao tipični kućni ljubimci, one nisu obične mačke već \\"drugarice\\" jedne Kubanke koja vjeruje da je nedavno otkrila novu vrstu \\"kubanska plava\\"
455 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 15:55h

U jednom stanu na Kubi, četiri srebrno-sive mačke jure po prostoriji, skakuću po namještaju, igraju se jedna s drugom, a ponekad odluče i da se poigraju sa posjetiocima njihovog doma...

Iako na prvi pogled djeluju kao tipični kućni ljubimci, one nisu obične mačke već "drugarice" jedne Kubanke koja vjeruje da je nedavno otkrila novu vrstu "kubanska plava", piše Rojters.

Olga Fernandes ima 11 mačaka u stanu, za koje tvrdi da pripadaju "kubansko plavoj" vrsti i 21 u garaži.

"One su nevjerovatno umiljate, drage, ali i odlučne", priča Angel Rubio, predsjednik udruženja ljubitelja mačaka, dok miluje mačka koji sjedi u njegovom krilu.

Rubio je po zanimanju ljekar, ali i ljubitelj mačaka koji je uložio napor kako bi se "kubansko plave" mačke prepoznale kao nova vrsta, a nada se da će se jednog dana uvrstiti među pet svjetskih.

Ljubitelji mačaka kažu da je izraz "plava" donekle netačan jer su mačke više sive, a uz to postoje i ruske ili britanske plave koje liče kubanskim, ali nijesu ista vrsta.

Oni su trenutno u procesu kada ozbiljno planiraju da proučavajuovu vrstu, njihovu građu, dlaku, boju očiju...

"Za razliku od pasa", kažu ovi ljubitelji mačaka sa Kube, "mačke se razlikuju u sitnim detaljima".

Odluka o tome da li će se "kubansko plave" prihvatiti kao nova vrsta zavisi od američkih udruženja životinja, sa kojima je Kuba u ideološko neprijateljskim odnosima, kažu oni.

Ipak nadaju se da će ljubav prema životinji prevazići političke prepreke.

Galerija

Bonus video: