U Americi "ljepši pol" školovaniji od "jačeg pola"

Američke žene su, po prvi put, "prestigle" muškarce u sticanju visokog nivoa obrazovanja. Broj očeva koji ostaju kod kuće da bi brinuli o deci dostigao je prošle godine skoro dva miliona, što je jedan na 15 očeva.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2011. 11:51h

Američke žene su, po prvi put, "prestigle" muškarce u posjedovanju fakultetskih diploma i sticanju visokog nivoa obrazovanja, zbog čega se odgovor na pitanje ko će ići na posao, a ko će ostati kod kuće sa djecom defintivno promijenio.

Taj trend je započeo početkom 80-ih, kada su "ljepše polovine" upisom na koledž i fakultet počele da prestižu muškarce, navela je agencija AP.

Visoko obrazovanje ženama pruža pristup širokom spektru poslova, a tradicionalna podjela uloga - da žena ostaje u kući radi podizanja djece, a muškarac ide na posao i finansijski obezbjeđuje porodicu definitivno se mijenja.

Prema jednoj od demografskih procjena, broj očeva koji ostaju kod kuće da bi brinuli o djeci dostigao je prošle godine skoro dva miliona, što je jedan na 15 očeva.

Prema zvaničnom popisu, koji isključuje one koji rade pola radnog vremena ili traže posao, ima 154.000 očeva koji su na sebe preuzeli ulogu koja je vjekovima bila rezervisana za majke.

Profesor ekonomije na Mičigenskom univerzitetu Mark Peri smatra da raskorak koji postoji u akademskom obrazovanju između polova znači da će "žene biti bolje zaštićene u sljedećoj recesiji".

"Muškarci će sada biti, po svoj prilici, oni koji ostaju kod kuće, radi podizanja dece", smatra Peri.

Među osobama od 25 godina naviše, 10,6 miliona američkih žena ima master diplomu ili još veće zvanje (doktorske studije) u poređenju sa 10.5 miliona muškaraca, pokazalo je vladino istraživanje.

Oko 10.2 odsto žena posjeduje diplome visokih škola u poređenju sa 10.9 odsto muškaraca, raskorak koji se stalno smanjuje posljednjih godina.

Oko 20.1 miliona žena ima fakultetsku diplomu, u poređenju sa blizu 18.7 miliona muškaraca - žene su prvo prestigle muškarce u fakultetskim diplomama 1996. godine.

Prema etničkoj pripadnosti, 52 odsto Amerikanaca azijatskog porijekla ima najmanje fakultetsku diplomu, na prema 33 odsto bijelaca, 20 odsto crnaca i 14 odsto hispanoamerikanaca.

Prema istom istraživanju, 30 odsto američkih stanovnika rođenih u inostranstvu ima manje od diplome visoke škole, u poređenju sa 10 odsto rođenih Amerikanaca i 19 odsto naturalizovanih državljana.

Što se tiče broja nezaposlenih, muškarci čine 9.3 odsto u poređenju sa 8.3 odsto žena, koje sada čine više od polovine američke radne snage.

U međuvremenu, opao je i broj mama koje ostaju kod kuće na pet miliona, što je približno jedna na četiri udate žene.

Žene i dalje kaskaju za muškarcima u podkategorijama kao što su biznis, nauka i inženjerstvo...

Iako američke žene polako, ali sigurno brišu tradicionalnu podjelu uloga, one i dalje sa punim radnim vremenom ostvaruju 78.2 odsto zarade suprotnog pola, što je skok naspram 64 odsto koliko su zarađivale u odnosu na muškarce 2000. godine.

Bonus video: