Slijepa Aleksija Sloan (10) prevodila u Evropskom parlamentu

Uprkos invaliditetu, djevojčica već sada tečno govori, osim engleskog, francuski , španski i mandarinski, a počela je da uči i nemački, ruski i arapski jezik
119 pregleda 0 komentar(a)
slijepa djevojčica, Foto: Uk2u.co.uk
slijepa djevojčica, Foto: Uk2u.co.uk
Ažurirano: 18.04.2011. 11:18h

Desetogodišnja Aleksija Sloan iako je potpuno slijepa, tečno govori četiri jezika i prevodila je u Evropskom parlamentu (EP).

Djevojčica iz Kembridža je izgubila vid sa dvije godine, kada joj je otkriven tumor na mozgu, nakon čega je išla na hemoterapiju, prenose engleski mediji.

Uprkos invaliditetu, djevojčica već sada tečno govori, osim engleskog, francuski , španski i mandarinski, a počela je da uči i nemački, ruski i arapski jezik.

Njoj je ispunjen san o tome da prevodi, kada je u EP u Briselu doveo Robert Sturdi član parlamenta iz istočne Engleske i pripadnik konzervativne stranke.

"Starosna granica za ulazak u EP je14 godina, tako da je zaista nevjerovatno to što Aleksija sa svojih deset godina tamo bila i čak i prevodila", izjavila je Aleksijina mama Izabel.

Aleksija je od rođenja učila i španski i francuski, uz pomoć majke Izabel, koja je špansko-francuskog porijekla.

"Oduvijek je lako učila jezike i pokazivala je interes za njih od malena", rekla je Izabel.

Njena ćerka je još od šeste godine maštala o tome da postane prevodilac a, kada je pobijedila na jednom takmičenju, kao nagradu je izabrala da posjeti Evropski parlament kao gost Roberta Sturdija.

"U Briselu je bilo fantastično. Prevodila sam sa španskog i francuskog na engleski. Bilo je nekih tehničkih riječi, ali sam se snašla. Odlučna sam da jednog dana postanem simultani prevodilac i ništa me neće u tome spriječiti", izjavila je Aleksija.

Ona smatra da joj je zbog gubitka vida, čulo sluha poboljšano, pa zbog toga lako uči nove jezike.

Bonus video: