Francuski penjač se popeo na najvišu zgradu na svijetu

Uporni 48-godišnjak se saglasio sa zahtjevima vlasti u Dubaiju, pa se uspinjao uz pomoć konopca i druge opreme.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2011. 09:05h

Francuz Alen Rober uspješno se popeo na Burdž, najvišu zgradu na svijetu koja se nalazi u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i visinu od 828 metara savladao je za nešto više od šest sati.

Kako je padala noć, moćna svijetla su okupala stranu tornja kojom se Rober (48) penjao, a on svoj uspon nije završio na posljednjem spratu građevine, već je to učinio na samom zašiljenom vrhu.

Jedna stvar se razlikovala u odnosu na prethodne Roberove podvige: uporni 48-godišnjak se saglasio sa zahtjevima vlasti u Dubaiju, pa se uspinjao uz pomoć konopca i druge opreme.

U podnožju, za svaki slučaj, čekala su ambulantna kola sa nosilima "na gotovs".

Rober se popeo na više od 70 oblakodera u svetu, uključujući Empajer stejt bilding u Njujorku, Vilis tauer u Čikagu i kule Petronas u Kuala Lumpuru. Osvojio je i Tajpej 101 na Tajvanu - najvišu zgradu na svijetu prije no što je 2004. godine izgrađen Burdž.

Prema podacima vlasnika Burdža, kompanije Emar propertiz, toranj ima 160 spratova, sa vidikovcem na 124, spratu. Taj vidikovac, kad se gleda sa zemlje, izgleda kao tačkica.

Kompanija Emar je saopštila da je Roberov poduhvat "značajan" i dodala da je francuski penjač savladao eksterijer tornja u rekordnom vremenu.

Rober je pred penjanje izrazio nadu da će preći cio put bez zastajkivanja, ali je priznao da će mu biti teško da goloruk, bez dodatne opreme, prevali oko 700 metara - zbog koničnog dizajna građevine.

Na kraju, Rober je brzo savladao toranj, pomjerajući se metodično i hitro preko glatke metalne površine, i trijumfalno se uspeo na sam vrh. Nije se činilo da koristi konopac kako bi se pomogao, već se golim rukama i nogama hvatao za uske metalne brazde.

Roberovu avanturu posmatrale su na stotine ljudi.

Bonus video: