Zaev nova žrtva ruskih komičara: Mislio da priča sa Porošenkom i Stoltenbergom

Ruski komičari Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, koji su objavili audio snimak, tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevom, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine. Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta
6786 pregleda 5 komentar(a)
Zaev i ruski komičari, Foto: Screenshot/Youtube
Zaev i ruski komičari, Foto: Screenshot/Youtube

Na internetu se pojavio audio snimak razgovora premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva sa ruskim komičarima, u kojima je Zaev ubijeđen da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Žrtve njihovih šala bili su i premijer Crne Gore Duško Marković i njegov partijski šef i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Zaev je priznao u prvoj izjavi medijima nakon objavljivanja ovog audio snimka da je nasio, ali se pravda da nije jedini i da je "žrtva" svoje otvorenosti i dostupnosti svima, prenosi Tanjug.

"Isti prevaranti su uspjeli ovo da urade sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, a prevarili su i bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, gensek-a NATO Jensa Stoltenberga, takođe i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana", rekao je Zaev medijima i našalio se da je makar "u dobrom društvu".

Ruski komičari Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stolarov, koji su objavili audio snimak, tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevom, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine. Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta.

Portal "Plusinfo" navodi da je do objavljivanja ove informacije, makedonski premijer bio ubijeđen da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsjednikom, Petrom Porošenkom.

U jednom od razgovora, oni uključuju i "Jensa Stoltenberga", pa "sve troje ulaze u diskusiju".

Na audio snimku se čuje da premijer Zaev sa ruskim komičarima razgovara na više različitih tema, o situaciji u Sjevernoj Makedoniji prije i poslije referenduma o promjeni imena, o Srbiji i Kosovu, kao i o tome da li Rusija ima uticaj u Sjevernoj Makedoniji, u kontekstu podrške koju bivši makedonski predsjednik Đorđe Ivanov uživa od šefa ruske države Vladimira Putina.

Takođe, u razgovorima se čuje diskusija o autokefalnosti nekanonske Makedonske pravoslavne crkve, te kako navodni Porošenko objašnjava kako je obezbijedio autokefalnost Ukrajinske crkve, zahvaljujući dobrim odnosima sa patrijarhom Vartolomejom, "ali i zbog toga što mu je isplatio 150 hiljada eura".

U nastavku, "Porošenko" nudi pomoć makedonskom premijeru "pod uslovom da plati patrijarhu Vartolomeju, sa popustom, 100 hiljada evra za autokefalnost MPC".

Zaev je u tim razgovorima dao broj bivšeg pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, iako u prethodnom razgovoru "Porošenko" kaže da je već razgovarao sa Mičelom, dok mu je u drugoj prilici rekao da će mu putem "vocapa", poslati broj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

"Porošenko" potom navodi da su naučnici iz Ukrajine razotkrili povezanost Zaeva genima sa Aleksandrom Makedonskim, te preporučuje da sada može da se zove "Petro Makedonski", na šta mu je Zaev odgovorio "da istorija može da zbližava ukrajinski i makedonski narod".

Inače, Zaev nije jedini političar koji je razgovarao sa ovim komičarima, koji su prethodno razgovarali i sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, bivšim šefom britanske diplomatije Borisom Džonsonom, odlazećim predsjednikom EK Žanom Klodom Junkerom, američkom ambasadorkom u UN Niki Hejli, samoproglašenim predsjednikom Venecuele Huanom Guaidom...

Bonus video: