Dva dobitnika nagrade za loš seks

Žiri nije mogao da odabere pobjednika između djela pisaca Didijea Dekoana i Džona Harvija
1633 pregleda 0 komentar(a)
Didije Dekoan, Foto: Wikimedia/Esby
Didije Dekoan, Foto: Wikimedia/Esby

U godini koja je podarila dva dobitnika Bukera i dva Nobelova laureata, nagradu Bad Sex takođe su podijelila dva autora.

“Najstrašniju britansku književnu nagradu”, kako je opisuju tamošnji mediji, dobili su Didije Dekoan i Džon Harvi.

Nagrada koju su 1993. uspostavili urednik magazina “Literary Review” Oberon Vog i kritičarka Roda Kenig, dodjeljuje se godišnje za “izvanredno užasan prikaz seksa u inače dobrom romanu”.

Dekoan, francuski pisac koji je 1977. dobio za roman “John l’Enfer” Gonkurovu nagradu, koja se smatra najvećim francuskim književnim priznanjem, ovog puta se istakao redovima iz njegove knjige “The Office of Gardens and Ponds”, čija radnja je smještena u Japanu prije hiljadu godina.

Sa druge strane, autor pet romana i profesor na koledžu Emanuel u Kembridžu, Harvi je bio nominovan zahvaljujući njegovom djelu pod nazivom “Pax”.

Ovo je prvi put i za Harvija i za Dekoana da su osvojili nagradu za loš seks u romanu.

“Suočeni sa dva bljutava kandidata, našli smo se u situaciji da nismo mogli da odaberemo ko je gori. Vjerujemo da će publika prepoznati našu nevolju. Nismo uspjeli da ni nakon mučne višesatne debate. Probali smo da glasamo, ni to nije funkcionisalo, pa smo zaključili da ne možemo odvojiti pobjednike”, stoji u saopštenju žirija.

Osvajači ove neslavne nagrade dominantno su bili muškarci. Samo tri književnice su u ovih 26 godina dobijale Bad Sex nagradu.

Bonus video: