Mačka postala redovna "učenica" osnovne škole

Mačka koju su djeca prvobitno hranila u dvorištu, počela je da ulazi i u razred i tako postala jedna od najredovnijih na časovima
82 pregleda 4 komentar(a)
mačka škola, Foto: Screenshot (Youtube)
mačka škola, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 25.02.2018. 08:31h

Uzimajući u obzir nekonvencionalne metode podučavanja, učiteljica Ozlem Pinar Ivasku, iz osnovne škole u turskom Izmiru, odučila je da dozvoli mački Tombi boravak u razredu i time djecu zainteresuje za školu.

Mačka koju su djeca prvobitno hranila u dvorištu, počela je da ulazi i u razred i tako postala jedna od najredovnijih "učenica".

Tombi, kako su je djeca nazvala, slobodno je počela da šeta među školskim klupama. Kada bi zaspala, djeca bi se trudila da budu tiha i pažljivo slušaju nastavu, kako ne bi probudila novog prijatelja.

Učiteljica je primijetila da su pojedini učenici počeli i ranije da dolaze u školu, samo kako bi proveli vrijeme sa Tombi. Ivasku je odlučila da dobije dozvolu od uprave škole da Tombi bude u razredu.

Herkesin En Yakın Öğrencisi: Tombi Kedi Tombi, Öğretmen Özlem Pınar Ivaşcu ve sınıfının okul bahçesinde beslediği bir kedi. Tombi ve arkadaşları birbirlerini o kadar çok seviyorlar ki Tombi onları derslerde de yalnız bırakmıyor. Öyle ki öğrenciler Tombi rahatsız olmasın diye sınıfta koşmuyor, yüksek sesle konuşarak onun uykusunu bölmek istemiyor, her sabah Tombi’nin mamasını suyunu kontrol edip onunla vedalaşmadan sınıftan ayrılmıyorlarmış. Tombi artık sınıfın bir öğrencesi olunca, Özlem öğretmen Tombi‘nin aşılarını yaptırıp ona bir karne çıkarmış. Çocuklar okula hiç olmadığı kadar hevesli gidince veliler de bu durumdan oldukça memnun olmuşlar. Biri hariç. Sınıfın 33 öğrencisi ve 32 velisi bu durumdan oldukça memnunken bir veli Tombi’yi sınıfta istemiyor. Diğer velilerin ve öğretmenin ısrarı da veliyi ikna etmeye yetmemiş. Özlem Öğretmen veli tarafından defalarca şikâyet edilmiş. Geceleri okulun bahçesinde yatan Tombi hem şikâyet edildiği için hem de geceleri sokakta kalmasın diye yuva arayışına girildi. Geçtiğimiz hafta Tombi, yeni bir yuvaya kavuştu ancak evin diğer kedisi ile anlaşamadığı gerekçe gösterilerek geri getirildi. Tombi ve öğrencilerin sevgisi o kadar büyük ki Tombi sahiplendirildiğinde öğrenciler onun için mektup bile yazdı. Tombi şu an Özlem Öğretmenin evinde misafir ancak Özlem Öğretmenin evinde zaten 3 kedisi var. Sevgi dolu Tombi’nin 33 öğrencinin ilgisini özletmeyecek sıcak bir yuvaya ihtiyacı var. Tombi’nin bir daha geri getirilmeyeceği ve çok sevileceği yuvası olmak ister misiniz? Kaynak: http://www.ajanimo.com/ogrencilerin-en-yakin-arkadasi-tombi-bir-velinin-sikayeti-sebebiyle-cok-sevdigi-sinifindan-ayrilmak-zorunda/amp/

A post shared by Usturlab Atölye (@usturlabatolye) on

Mačka je primila sve potrebne vakcine, a izvađen joj je i pasoš. Ipak, jedan od roditelja bio je zabrinut zbog higijene u razredu, zbog čega je mačka udaljena.

Vrata svog doma otvorila joj je Ivasku, ali se nije slagala sa ostalim životinjama u kući.

Za povratak Tombi u razred angažovali su se i nadležni organi vlasti, pa mačka ponovo ”pohađa” nastavu.

Učiteljica je za agenciju Anadolija rekla da je Tombi drugačija od ostalih devet mačaka koje djeca hrane u dvorištu.

"Učenici su postali pažljiviji otkako je došla. Ranije su trčali po razredu i bio je nered, ali sada se trude da je ne probude, da ne trče kako joj ne bi smetala, ne pričaju glasno i slično", objasnila je Ivasku.

Učenica Tuana Tuntar rekla je da su srećni što se Tombi vratila u razred.

"Maca svako jutro šeta između klupa i pozdravlja nas. Pozdravim i ja nju, a ona dođe da spava kod mene. Napravićemo joj kućicu u dvorištu, da bude na sigurnom", rekla je Tuntar.

Selen Bekdemi rekla je da su bili veoma tužni kada je Tombi morala da ih napusti.

"Mnogo smo srećni što se vratila. Kada spava, ne želimo da je probudimo", dodala je.

Učenik Emir Bajram rekao je da su Tombi prvi put upoznali u školskom dvorištu.

"Zahvaljujući njoj, u razred je došao mir. Maca je veoma slatka i ima 4,5 mjeseca. Voli da bude kod Tuane. Ne nanosi nam nikakvu štetu. Srećni smo što se vratila", istakao je.

Bonus video: