Od Meksika do Maldiva - bračni par zbog pandemije imao "produženi" medeni mjesec

Na Maldivima je ostalo 300 turista, a država je zatvorila svoje granice. Iako postoje i mnogo gora mjesta u kojima može da se provede karantin, par očajno želi nazad u Dubai
7420 pregleda 0 komentar(a)
Maldivi, Foto: Pixabay.com
Maldivi, Foto: Pixabay.com

Pandemija koronavirusa zaustavila je međunarodne letove, pa je jedan egipatski par bio primoran da svoje bračno putovanje, provedeno u Meksiku, završi na Maldivima, piše BBC.

Počelo je s vjenčanjem 6. marta u egipatskoj prijestonici Kairu, gdje su se Kalid (36) i Peri (35) vjenčali nakon osam godina veze.

Par dana kasnije se par, koji živi u Dubaiju, bezbrižno uputio na bračno putovanje u meksički Kankun, ne strahujući puno od koronavirusa koji se tada još nije bio dramatično proširio svijetom.

Par je planirao da izbjegava mjesta s puno ljudi, ali nije očekivao da će restrikcije putovanja uticati na njihove planove.

Kada je 19. marta trebalo da se vrate kući u Ujedinjene Arapske Emirate preko Turske, pandemija koronavirusa već je zaustavila svijet.

“U avionu smo imali pristup internetu i tada smo počeli da dobijamo poruke od ljudi poput 'hoćete li uspjeti da stignete do Dubaija? Postoji nova mjera, zabranjuju boravak ljudima iz inostranstva“, kazala je Peri za BBC.

Pri pokušaju ukrcavanja na idući let u Istanbulu, rečeno im je da to nije dopušteno. Nova pravila stupila su na snagu taman kad su kretali iz Meksika.

Na aerodromu najvećeg turskog grada proveli su dvije nedjelje. Nije im bilo dopušteno da izlaze u grad, ali uspjeli su da kupe higijenske potrepštine i odjeću, a na kraju i da pokupe svoj prtljag.

Pošto nisu uspjeli da se vrate u UAE, a letovi za rodni Egipat bili su prekinuti, trebao im je novi plan.

“Odlučili smo da odemo na Google i provjerimo sve države koje dopuštaju ulazak Egipćanima bez vize, a zatim da li postoje letovi do tamo”, ističe Peri.

Činilo se da imaju samo jednu opciju - Maldive, ostrvo s pješčanim plažama i tirkiznim morem usred Indijskog okeana, koje im je ranije bilo jedna od opcija za medeni mjesec.

“Pogledali smo se i bili smo veoma srećni jer ćemo napokon spavati u krevetu, a ne više na stolicama na aerodromu”, priseća se Peri.

Kalid, telekomunikacijski inženjer, kroz smijeh prepričava koliko su bili srećni kad su vidjeli svoj prtljag.

Ali, kad su uspjeli da pronađu smještaj na Maldivima, pojavili su se novi izazovi.

“Počeli smo da shvatamo da imamo veliki finansijski teret, a da nećemo dobro obavljati svoje poslove. Sa sobom nismo ponijeli svoje kompjutere”, rekla je Peri, koja radi u medijima.

Par je na ostrvu shvatio da su među rijetkim gostima, a da većina njih čeka letove nazad kući.

Kad su drugi gosti otišli hotel se zatvorio, pa su se preselili na drugo ostrvo gdje se dogodila ista stvar.

Poslednji mjesec su proveli u improvizovanom smještaju koji je organizovala vlada Maldiva na ostrvu Olhuveli. Par je zahvalan tamošnjim vlastima koje su im smanjile troškove boravka, kao i zaposlenima u hotelu.

“Čine sve da bi nam ovo bilo što ljepše iskustvo. Uveče puštaju muziku, nastupa DJ svakog dana, a nekad imamo grižnu savjesti jer niko ne pleše“, naglašava Kalid.

U resortu je još 70 gostiju, a veći dio njih isto je na medenom mjesecu.

Jedina je razlika što su oni odabrali Maldive za svoje bračno putovanje, “a mi nismo”, govori Peri.

Na Maldivima je ostalo 300 turista, a država je zatvorila svoje granice. Iako postoje i mnogo gora mjesta u kojima može da se provede karantin, par očajno želi nazad u Dubai, piše BBC.