Benijev nestanak nadležni ne vide

Slučaj psa iz Bara otvara pitanje - koliko je pouzdano čipovanje, što je zakonska obaveza vlasnika

13818 pregleda 171 reakcija 4 komentar(a)
Beni, Foto: Privatna arhiva
Beni, Foto: Privatna arhiva

To što su čipovali psa i, kad je nestao, to uredno prijavili veterinarskoj ambulanti, porodici Ćosić iz Bara već tri mjeseca ne pomaže da dobiju bilo kakvu informaciju o ljubimcu.

U međuvremenu, za vlasnike petogodišnjeg bišona Benija, otvoreno je novo pitanje - koliko se uopšte mogu pouzdati u činjenicu da je pas čipovan, jer Uprava za veterinu i veterinarska ambulanta prebacuju odgovornost sa jednih na druge.

Benijeva vlasnica Mirjana Ćosić ranije je “Vijestima” ispričala da je nestanak psa prijavila jednom od veterinara u Baru, ali je nekoliko dana kasnije u drugoj ambulanti dobila odgovor da oni tu prijavu ne vide.

Čipovanje pasa zakonska je obaveza vlasnika. Država je na jesen prošle godine počela i promotivni program označavanja i čipove ponudila po simboličnoj cijeni od dva eura, što je i desetak puta jeftinije od dotadašnje ponude. Svi čipovani psi, ujedno su vakcinisani protiv bjesnila, a ta vakcina, u istoj akciji, je besplatna.

Uspostavljen je i registar - centralna baza ljubimaca, u kojoj su, kako su više puta kazali iz Uprave za veterinu, povezani podaci o vlasnicima i njihovim ljubimcima, a svi zapisi iz baze vidljivi svim veterinarskim ambulantama.

Porodica Ćosić, međutim, tvrdi da njihovu prijavu o nestanku Benija vidi samo veterinar koji je i unio taj zapis i da podatak, kako su im kazali drugi barski veterinari, oni zapravo ne vide. Da unos o nestanku psa nije vidljiv u registru, “Vijestima” su potvrdili i u Upravi za veterinu, gdje odgovornim smatraju isključivo veterinare kojima je nestanak Benija prijavljen.

Iz Uprave koja je sektor u okviru Ministarstva poljoprivrede, objasnili su da je registar jedinstvena baza za identifikaciju i registraciju pasa, da pristup imaju sve veterinarske ambulante koje unose podatke u bazu. Dodali su i da se u registar, uz podatke o psu i vlasniku, nalazi i dio “razlog povlačenja”, gdje veterinari mogu da izaberu neku od opcija - gubitak, smrt, izvoz, prodaja... Uz to, kako su kazali, navodi se i datum kad je prijava podnijeta.

“To znači da svi koji imaju pristup mogu vidjeti i razlog povlačenja psa, ukoliko je taj podatak unijela određena veterinarska ambulanta, na zahtjev vlasnika. Pretragom po mikročipu, svim ambulantama je vidljiv razlog i datum povlačenja.

Povodom konkretnog slučaja psa iz Bara, pretragom Registra kućnih ljubimaca u podacima za tog psa nije pronađena nijedna napomena te vrste. Da je veterinar unio podatak o gubitku, to bi se vidjelo u razlogu povlačenja i u datumu povlačenja”, kazali su iz Uprave.

Veterinar koji je unio zapis na zahtjev porodice Ćosić, međutim, u razgovoru za “Vijesti”, kaže da je to uradio tačno onako kako to opisuje procedura i da ne zna zašto podatak nije prikazan i u centralnoj bazi.

Između dvije vatre

Ćosići su, tri mjeseca od prijave nestanka ljubimca, između dvije vatre - Uprave za veterinu i resora na čijem je čelu Milutin Simović i veterinarske ambulante iz Bara kojoj su prijavili da Benija nema. Veterinar tvrdi da je urađeno sve prema propisima, a iz Uprave podsjećaju na ono što je zakonska obaveza.

“U toku sprovođenja aktivnosti na identifikaciji pasa mikročipovima, veterinarske ambulante vode propisane evidencije, registre i baze podataka u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, Zakonom o identifikaciji i registraciji životinja i podzakonskim aktima. Stoga, veterinarske stanice imaju odgovornost za unošenje podataka, koje uključuju i napomene kakva je nestanak psa”, kazali su “Vijestima”.

Iz Uprave podsjećaju i da su prilikom uspostavljanja Registra kućnih ljubimaca, organizovali više obuka za njegovo korišćenje i unos podataka. “Tom prilikom su sve registrovane veterinarske ambulante obučene za unos podataka o psu i vlasniku”.

Besplatna vakcina i čip od dva eura i u 2020.

Akcija registracije pasa i vlasnika počela je u septembru prošle godine. Registracija podrazumijeva izdavanje pasoša, čipovanje i vakcinaciju protiv bjesnila. U Registar je, kako su kazali iz Uprave, dosad upisano 15.534 pasa, čipovano 12.807, a protiv bjesnila vakcinisano 14.139 pasa. Program čipovanja finansira se iz Agrobudžeta, a cilj je, kako su kazali iz Uprave, registracija što većeg broja pasa.

“Uspostavljanjem sistema za identifikaciju i registraciju pasa stvoreni su uslovi za unapređenje dobrobiti pasa, odgovorno vlasništvo, ali i pretpostavke za rješevanje brojnih izazova vezanih za populaciju pasa”, kazali su iz Uprave, dodajući da je za uspjeh programa od značaja da oni koji imaju pse budu odgovorni držaoci.

Kovid-19 usporio nabavke vakcina i čipova

Više vlasnika pasa i veterinara kazali su ranije “Vijestima” da sistem čipovanja i vakcinacije protiv bjesnila ne funkcioniše, jer uvijek nečega nema. Iz Uprave su rekli da su svi javni pozivi uspješno završeni, a da su se neka kašnjenja događala usljed epidemije novog koronavirusa i da je isporuku nekad ometao međunarodni promet roba.

Kazali su da je firma “Veletex” već isporučila ugovorenu količinu vakcina protiv bjesnila i da se vakcine stalno isporučuju veterinarskim ambulantama - u skladu sa njihovim potraživanjima.

“U zalihama se nalazi dovoljna količina vakcina neophodnih za nesmetanu vakcinaciju pasa protiv bjesnila”.

Sproveden je, kako su rekli, i postupak nabavke mikročipova za ovu godinu. Za dobavljača je izabrana firma “Raster office”, a planirana je isporuka 17.200 mikročipova.

Bonus video: