ČUDNO MU JE BILO KAKO SAGOVORNIK IZGOVARA NAZIV VOTKE

Duda, nova "žrtva" ruskog komičara: Predsjednik Poljske mislio da razgovara s Guterešom

Tokom razgovora na engleskom, Duda je u više navrata zvučao iznenađeno zbog pitanja, ali se i dalje obraćao sagovorniku sa "vaša ekselencijo"

19419 pregleda 25 reakcija 4 komentar(a)
Duda, Foto: Reuters
Duda, Foto: Reuters

Ruski komičar koji se predstavljao kao generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš uspio je da stupi u kontakt s predsjednikom Poljske Andžejom Dudom i da mu postavi osjetljiva pitanja o Ukrajini, Rusiji i poljskim izborima.

Šaljivdžija Vladimir Kuznjecov, poznat kao Vovan, objavio je snimak 11-minutnog telefonskog razgovora s Dudom na Jutjubu.

Dudin kabinet je danas potvrdio da je snimak autentičan.

Tokom razgovora na engleskom, Duda je u više navrata zvučao iznenađeno zbog pitanja, ali se i dalje obraćao sagovorniku sa "vaša ekselencijo".

Poljski predsjednik je danas napisao na Tviteru da je shvatio "da nešto nije u redu" tokom razgovora u ponedjeljak poslije podne, dok je čekao zvaničnu potvrdu da je dan ranije pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Predsjednik Poljske je naveo da je bio sumnjičav jer Gutereš ne izgovara naziv poljske votke "zubrovka" tako dobro kao njegov sagovornik.

Dodao je međutim da je "glas bio veoma sličan", a tvit je završio popularnim emotikonom (smajlijem) koji "plače od smijeha".

Kuznjecov je čestitao Dudi na reizboru, ali ga je kritikovao zbog njegovih neprijateljskih komentara prema LGBT populaciji tokom kampanje, na šta je predsjednik Poljske odgovorio da ima "veliko poštovanje za svako ljudsko biće".

Duda je odbacio i provokativnu sugestiju sagovornika da će Varšava tražiti da joj bude vraćen ukrajinski grad Ljvov koji je bio dio Poljske prije Drugog svjetskog rata. "Ne! Ne! To je Ukrajina", istakao je Duda i dodao da nijedna politička grupa u Poljskoj ne baštini tu ideju.

Duda je rekao i da Poljska vodi "diskusiju o istoriji" s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o Drugom svjetskom ratu i poslijeratnoj sovjetskoj "okupaciji" Poljske.

Sa drugim ruskim šaljivdžijom, Aleksejem Stoljarovom, koji je poznat kao Leksus, Kuznjecov je i ranije na sličan način sramotio evropske političare, među kojima su predsjednik Francuske Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson.

Žrtve Kuznjecova i Stoljarova bili su i premijer Crne Gore Duško Marković i njegov partijski šef i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Poljska državna bezbjednost istražuje kako je Kuznjecov došao do predsjednika i da li su umiješane ruske tajne službe.

Agencija za unutrašnju bezbjednost Poljske saopštila je da je poziv odobrio zvaničnik u poljskoj misiji pri UN i dodala da su njegovi potezi pod istragom. Odnosi Poljske i Rusije su napeti, naročito zbog podrške Varšave nastojanju Ukrajine da se bliže poveže s Evropskom unijom (EU).

Preporučujemo za Vas