Zašto mačka odbija hranu i šta da radite kada se to desi?

Instinkt mačke govori joj da odbije hranu koja ne miriše primamljivo, pa plastične posude zamijenite keramičkim ili metalnim, jer ih je lakše čistiti

6134 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mačke nerijetko odbijaju hranu. Postoji niz razloga zašto do toga dolazi, a stručnjaci ističu najčešće uzroke i kako reagovati kada se to desi.

Bolesti

Mačka koja odbija hranu može biti bolesna, ili trpi bolove.

Ukoliko mačka odbija hranu duže od dva redovna obroka, savjetuje se da odmah konsultujete veterinara kako bi se izvšrio pregled i ustanovilo da li postoji problem.

Probajte drugu hranu

Ukoliko vaša mačka ima neko oboljenje koje zahtjeva specifičnu vrstu hrane, probajte da promijenite ukus hrane, ili potražite alternativu brendu koju koristite.

Kod zdravih mačaka, postepeno promijenite brend hrane, miješajući novu i staru hranu, te vidite kako će mačka reagovati na novog proizvođača.

Zagrijte hranu

Ako držite hranu u frižideru, grijanje u mikrotalasnoj od pet do deset sekundi će ugrijati hranu do temperature tijela.

Tako će miris postati primamljiviji mački. Ukoliko nemate mikrotalasnu, ubacite hranu u zagrijanu vodu.

Dodajte nešto slasno hrani

Pokušajte da stavite neki zdravi premaz preko hrane koji će se dopasti vašoj mački.

Održavajte posude čistim ili je promijenite

Ovo je vrlo važno kod hrane iz konzervi ili sirove hrane. Bakterije se brzo šire i dovode do bolesti. Mačka može da odbija hranu zbog mirisa posude.

Instinkt mačke govori joj da odbije hranu koja ne miriše primamljivo, pa plastične posude zamijenite keramičkim ili metalnim, jer ih je lakše čistiti.

Pored mirisa, mačka jednostavno može da mrzi posudu iz koje jede. Da li je uska, ili joj jednostavno ne odgovara, tek mačka će odbiti da jede ukoliko joj posuda nije po mjeri.

Ne ubacajte ljekove u hranu

Pokušaj da lijek sakrijete u hranu može da vam se „obije o glavu“. Mačka će, ukoliko osjeti neprijatan miris lijeka, zamrziti i miris hrane koju jede.

Prije nego date lijek mački, konsultujte se sa veterinarom, kako bi lijek dali na pravi način.

(cuko.me)

Bonus video: