Gej kornjača Džonatan je najstarija životinja na planeti

Zbog popularnosti i atrakcije koju izaziva širom svijeta, Džonatanu obroke spremaju kuvari guvernera ostrva. Na meniju su najljepše šargarepe, zelena salata, krastavac, jabuke i kruške
145 pregleda 5 komentar(a)
kornjača Džonatan, Foto: Twitter.com
kornjača Džonatan, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 26.11.2017. 10:24h

Džinovska kornjača po imenu Džonatan koji je zamalo propustio Napoleonovo izgnanstvo na ostrvu Svete Jelene od 1815. do 1821. godine, ima najmanje 186 godina i nesumnjivo je najstarija životinja na planeti i atrakcija malog ostrva na Atlantiku.

Ketrin Men, jedini veterinar na Svetoj Jeleni, rekla je da je Džonatan njen omiljeni, ali i najvažniji pacijent.

Veterinarka, koja se kornjači obraća riječima "kako si, srce moje", rekla je da je Džonatan postao "institucija" i vjerovatno najpoznatiji stanovnik britanskog ostrva sa oko 4.500 duša.

Džonatan je čak na kovanici od pet centi koja se koristi na Svetoj Jeleni. Zbog popularnosti i atrakcije koju izaziva širom svijeta, kornjači obroke spremaju kuvari guvernera ostrva. Na meniju su najljepše šargarepe, zelena salata, krastavac, jabuke i kruške.

Iako je proveo 26 godina sa partnerkom Frederikom, razlog zbog kojeg nemaju potomstva je, ispostavilo se, to što je Frederika zapravo - Frederik.

Džonatan, koji je postao simbol ostrva, stigao je sa Sejšela 80-ih godina 19. vijeka kao poklon, zajedno sa tri kornjače. Frederik je 1991. godine poklonjen ostrvu i od tada je Džonatanov partner.

Najstariji zabilježeni reptil koji je hodao Zemljom imao je 189 godina, pa se veterinari nadaju da će Džonatan oboriti i njegov rekord.

Veterinarka je rekla da je tajna dugovječnosti reptila sporost, jer oni sporo dišu, jedu i stare.

Prema njenim riječima, Džonatan ima "život bez stresa" jer se šeta cijeli dan po travnjaku i druži se sa Emom, ženkom kornjačom.

Bonus video: