Na aukciji rijedak primjerak američkog Ustava za svotu procijenjenu na 15 do 20 miliona dolara

Sotheby’s do nedjelje izlaže privatnu kolekciju dokumenata u vezi sa američkim ustavom iz revolucionarnog razdoblja, od 1776. do 1789, među kojima je i slavna Ustavna povelja koju su u Filadelfiji potpisali „oci utemeljitelji“ SAD-a, uključujući Džordža Vašingtona, Bendžamina Frenklina i Džejmsa Medisona

4637 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vrlo rijedak originalni primjerak američkog Ustava ratifikovanog 17. septembra 1787. u Filadelfiji biće uskoro ponuđen na aukciji u Njujorku za svotu procijenjenu na 15 do 20 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Sotheby's.

Kako prenosi N1, radi se o jednom od 11 poznatih prvih štampanih izdanja tog dokumenta koji će biti ponuđen na prodaju sredinom novembra u Njujorku.

Sotheby’s do nedjelje izlaže privatnu kolekciju dokumenata u vezi sa američkim ustavom iz revolucionarnog razdoblja, od 1776. do 1789, među kojima je i slavna Ustavna povelja koju su u Filadelfiji potpisali „oci utemeljitelji“ SAD-a, uključujući Džordža Vašingtona, Bendžamina Frenklina i Džejmsa Medisona.

Selbi Kifer, istoričar i stručnjak za stare spise u Sotbiju ističe da se radi o „izuzetno rijetkom štampanom primjerku“ Ustava SAD-a jer je od „oko 500 štampanih primjeraka ostalo njih samo 11“.

Primjerak koji će biti ponuđen na prodaju u vlasništvu je američke kolekcionarke Doroti Taper Goldman, koja će svu zaradu dati dobrotvornoj zadužbini u cilju promovisanja demokratije.

Bonus video: