u pustinji kraj izraelskog grada Arada

Trista ljudi poziralo nago kako bi skrenuli pažnju da nestaje Mrtvo more

Fotografisanje je trajalo oko tri sata, a organizatori su izrazili nadu da će se time privući pažnja na važnost očuvanja Mrtvog mora, najniže tačke na planeti, 427 metara ispod površine svjetskog okeana, koje postepeno nestaje jer Izrael i susjedne zemlje usmjeravaju pritoke u poljoprivredna područja

13885 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Grupa od 300 žena i muškaraca volontera pozirala je naga, obojena u bijelo, u pustinji kod Arada u Izraelu kako bi skrenuli pažnju da nestaje Mrtvo more.

Njih je u nedjelju fotografisao američki fotograf Spenser Tanik, autor sličnih instalacija na drugim egzotičnim mjestima širom svijeta, uključujući Francusku zemlju vina, švajcarski glečer i plažu u Južnoj Africi.

Fotograf je rekao da za njega posjeta Izraelu uvijek predstavlja posebno iskustvo i da je srećan kada tamo dođe i fotografiše u jedinoj zemlji Bliskog istoka koja dozvoljava takvu umjetnost.

Fotografisanje je promovisalo Ministarstvo turizma Izraela.

Volonteri su se okupili u nedjelju u rano popodne, skinuli odjeću i premazali svoja tijela bijelom bojom, u pustinji kraj izraelskog grada Arada.

Fotografisanje je trajalo oko tri sata, a organizatori su izrazili nadu da će se time privući pažnja na važnost očuvanja Mrtvog mora, najniže tačke na planeti, 427 metara ispod površine svjetskog okeana, koje postepeno nestaje jer Izrael i susjedne zemlje usmjeravaju pritoke u poljoprivredna područja.

Ministarstvo turizma Izraela je izrazilo nadu da će umjetnička instalacija privući posjetioce.

Izrael je zatvorio svoja vrata za mnoge strane putnike tokom pandemije koronavirusa, ali ih ponovo postepeno otvara za one koje su vakcinisani, jer broj novih slučajeva zaraze u toj zemlji opada.

Preporučujemo za Vas