Očekuju status manifestacije od značaja za kulturu Crne Gore

Od proljeća ove godine smo u pregovorima i dogovorima sa nadležnim institucijama i ispunili smo sve neophodne administrativne zahtjeve, tako da očekujemo uskoro i rješavanje našeg statusa

3824 pregleda 0 komentar(a)
Foto: HSF
Foto: HSF

Hercegnovski strip festival u posljednjim danima 2021. godine, najavili su prvu učesnicu ove manifestacije za sljedeće izdanje - Danu Dimat.

Iz organizacije HSF-a ističu i da u 2022. godini očekuju da dobiju i zvanično status manifestacije od značaja za kulturu Crne Gore "s obzirom na to da zahvaljujući festivalu već 15 godina u Herceg Novom šest dana boravi i stvara više desetina najboljih svjetskih umjetnika i pedagoga devete umjetnosti".

„Oni, osim prezentovanja svog stvaralaštva, prenose i znanje mladim umjetnicima na radionicama. Naš festival je cjelokupna kulturna manifestacija zaokruženog vizuelnog, muzičkog, edukativnog i promotivnog sadržaja, a zahaljujući kvalitetu prepoznati smo u Evropi kao jedna od najomiljenijih konvencija posvećenih strip stvaralaštvu, te smatramo da već nekoliko godina ispunjavamo sve uslove propisane za status manifestacije od značaja za državu, pa sada to želimo i da institucionalizujemo", poručili su iz HSF-a.

"Od proljeća ove godine smo u pregovorima i dogovorima sa nadležnim institucijama i ispunili smo sve neophodne administrativne zahtjeve, tako da očekujemo uskoro i rješavanje našeg statusa. To će nam dati dodatni vjetar u leđa da nastavimo sa realizacijom cilja i započete misije da HSF, a time i Herceg Novi i Crna Gora, budu u samom vrhu svjetskih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti”, poručuju iz udruženja ljubitelja stripova Hercegnovski strip festival.

Iz organizacije dodaju da je u skladu sa takvom konstelacijom i unapređenjem manifestacije, HSF sa British Councilom u Crnoj Gori i Filmskim centrom Crne Gore dogovorio i zvaničnu saradnju u realizaciji masterclassova iz storyboardinga koje će svim zainteresovanim umjetnicima, ali i crnogorskim studentima držati William Simpson.

“Viliam je ambasdor našeg festivala u svijetu i od 2016. godine je redovni dio HSF-a, a kao glavni storyboarder planetarno poznate serije 'Game of Thrones i jedan od svjetski najtraženijih umjetnika u toj sferi, sigurno će imati mnogo toga da prenese i nauči polaznike masterclassova”, objašnjavaju iz HSF dodajući da je u planu da se masterclassovi održavaju nekoliko puta godišnje i na više lokacija širom države.

U saopštenju se ističe da neki umjetnici iz strip svijeta već potvrdili svoj dolazak na HSF koji će se održati od 2. do 7. septembra naredne godine.

"Prva od specijalnih gostiju za koju već sada možemo reći da je potvrdila svoj dolazak na naš Festival je izuzetna umjetnica Dana Dimat (Daniela di Matteo) iz Francuske, koja je rođena u Italiji, u Salernu. Prvo institucionalno obrazovanje crtanja je imala u školi Comixa Napoli, da bi se 2009. godine preselila u Pariz i objavila svoj prvi dvotomni strip, Sideline, The Osmond Affair, koji će Hugo BD ponovno izdati pod naslovom Football business Club. Od 2013. godine radi za najpoznatiju francusku izdavačku kuću Soleil, i to na stripovima Les avanturies de la mer (tri toma), Elfes T20, Elfes T25, Elfes T30, Parfum de soie, a paralelno je radila i Charmed (2015) i Wonderland (2016) za Zenescop Entertainement. Trenutno je angažovana i na projektu La baroque épopée du monde koji je ove godine izdala kuća Drakoo“, navode iz HSF-a.

Bonus video: