apsolutne zvijezde interneta

Svjetski dan mačaka: Od velike ljubavi prema njima do praznovjerja

Kaže se da u svijetu žive stotine miliona mačaka, a poznato je oko 60 njihovih vrsta

6084 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mačke i njihovi ljubitelji slave svoj Svjetski dan, posvećen načinima da se udome sve one koje su završile na ulici ili u skloništima.

Mačke su uz pse najpopularniji kućni ljubimci na svijetu, te su apsolutne zvijezde interneta na kojem su jedan od najtraženijih pojmova. Na Jutjubu, najpopularnijoj platformi za gledanje videa, korisnici su prošle godine tražili mačke 26 milijardi puta.

Ta popularnost ipak nije omogućila da svaka od njih ima dom, a s tom mišlju je 2002. Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) pokrenuo Svjetski dan mačaka, s ciljem slavljenja mačaka i pronalaska načina da ne završavaju u skloništima ili na ulici, piše Hina.

Kaže se da u svijetu žive stotine miliona mačaka, a poznato je oko 60 njihovih vrsta. Dugo se vjerovalo da je pripitomljavanje mačaka počelo u starom Egiptu, gdje su ih obožavali već tri hiljade godina prije Hrista. Međutim, nedavna otkrića u arheologiji i genetici pokazala su da su mačke pripitomljene još prije 9.500 godina u zapadnoj Aziji, piše agencija STA.

Praznovjerja o mačkama

Iako je nekoliko civilizacija kroz istoriju smatralo mačke svetima i dio su mnogih mitologija, mnoga su praznovjerja, uglavnom negativna, vezana uz te četvoronožne sisare.

Jedno od poznatijih praznovjerja je da susret s crnom mačkom koja vam pređe put donosi nesreću, kao i da su mačke vještičji pratioci koji povećavaju snagu vještica, piše STA.

U 16. vijeku ljudi su spaljivali žive mačke, skupljali žar i nosili ga kući, vjerujući da to donosi sreću.

Prema mitu prisutnom u mnogim kulturama, mačke imaju nekoliko života. Mnoge zemlje vjeruju da ih imaju devet, u Italiji, Njemačkoj, Brazilu, Grčkoj i nekim regionima španskog govornog područja smatra se da ih imaju sedam, a arapske tradicije govore o šest života.

Mit je u skladu s prirodnom agilnošću i brzinom kojom mačke bježe iz situacija opasnih po život. To potvrđuje i činjenica da se mačke pri padu često dočekaju na noge.

Sam život mačke krije mnogo zanimljivih podataka. U prosjeku spavaju od 12 do 14 sati dnevno, a trećinu svog budnog vremena provode na dotjerivanje i pranje. Bijele mačke s plavim očima često se rađaju gluve, dok sve mačke imaju čak 14 puta bolji njuh od ljudi, a vidno polje im je široko 220 stepeni, 40 stepeni više od ljudskog.

Uzorak na mačjoj njušci jedinstven je kao i originalni otisak prstiju čovjeka. Prikladnost mačaka kao kućnih ljubimaca podupire, između ostalog, činjenica da mačke mogu da razumiju ljudsku dobrobit i emocije.