Tattoo majstori iz čitavog svijeta dolaze u Budvu

Trodnevna konvencija, koja će biti od 23. do 25. septembra, namijenjena je umjetnicima, ali i onima koji vole iscrtavanje tijela

11558 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Iscrtavanje tijela kao umjetnost, bilo da je u pitanju body art crteži koji ne traju dugo ili tetovaže, sve je popularnija u svijetu. Kako se naši umjetnici trude da budu u korak sa svjetskim dešavanjima iz obalasti kojom se i sami bave, tako će Crna Gora i Budva krajem ovog mjeseca biti centar dešavanja kad su u pitanju tetovaže.

Naime, u Mediteranskom sportskom centru u prijestonici crnogorskog turizma od 23. do 25. septembra biće održana prva u nizu konvencija koje planira organizacija “Montenegro Tattoo Convention”.

”Planirali smo da u Crnoj Gori pokrenemo seriju tattoo konvencija koje su jedne od posjećenijih dešavanja u svim većim gradovima širom svijeta. S obzirom na to da je u pitanju umjetnosti koja je u usponu i možda trenutno jedna od najpopularnijih u svijetu, postoji već veliko interesovanje za održavanje takve manifestacije u Crnoj Gori. Tattoo konvencije su skupovi tattoo majstora na kojima se, prije svega održava takmičenje iz više stilova tetoviranja. Pored takmičenja i druženja, tattoo konvencije služe za razmjenu iskustava, napredovanje i poboljšanje tehnike rada, tako da one pored zabavnog imaju i edukativni karakter za ljude iz te branše”, stoji u saopštenju organizatora.

Kako ističu Tattoo konvencije su otvorene za posjetioce koji će moći uživo da gledaju sami čin tetoviranja, radove najboljih majstora iz regiona, da sa njima razgovaraju i interesuju se vezano za tetoviranje, kao i da sami zakažu termin kod nekog od majstora.

”Oni će pored samog tetoviranja moći da uživaju u bogatom spektru dešavanja umjetničkog karaktera na bini kao i van nje. Sama konvencija je zamišljena da traje tri dana po standardima inostranih organizacija koje su opšteprihvaćeni u svijetu. Zvanično otvaranje planirano je za petak oko podne, kad bi uz dobrodošlicu majstorima i gostima krenulo samo takmičenje.

Svaki dan bi se završavao objavljivanjem pobjednika iz kategorija predodređenih za taj dan, osim nedjelje, kada bi nakon što saznamo ko su pobjednici nastupio bend koji bi ujedno i zatvorio konvenciju. Radno vrijeme majstora je uglavnom od 12 do početka izlaganja radova koje bi krenulo oko 19 časova. A dok sudije ne donesu konačnu odluku čiji radovi su najbolji, publiku će zabavljati animatori, stand up komičari, plesači, muzičari”, objašnjavaju organizatori kako su zamislili sami događaj, te dodaju da će u sklopu iste nastupiti reper Smoke Mardeljano i grupa Psihoaktiv trip.

Pored domaćih učesnika, organizatori su sigurni da će prva konvencija privući i tatto majstore iz regiona i inostranstva. Oni se nadaju da je ova konvencija, početak, te da će uspijevati da godišnje organizuju po dva ovakva događaja.

”Ova organizacija nije jednokratna. Zamišljeno je da ova septembarska konvencija bude samo prva u nizu crnogorskih tattoo konvencija. Nadamo da će ovaj projekat zaživjeti i steći popularnost kao što je slučaj u svim ostalim svjetskim metropolama i prijestonicama”, zaključuju organizatori.

Bonus video: