jedan od najsjevernijih gradova na svijetu

Grad u kojem su zabranjene mačke i sahrane

Zbog geografskog položaja sunce u Longjerbijenu viđa se malo drugačijim rasporedom. Tri su glavne sezone u Svalbardu: polarno ljeto, zima polarnih svjetlosti i sunčana zima

18737 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Simpatični Longjerbijen smjestio se na norveškom arhipelagu Svalbard u Arktičkom okeanu, na ostrvu Spitsbergenu...

Ako ste zimogrožljivi, biće vam hladno već pri samom čitanju. Ako ste pak pustolov u potrazi za hladnoćama i neobičnim mjestima, možda i posjetite ovaj, jedan od najsjevernijih gradova na svijetu, u kojem u ekstremnim uslovima, na dohvatu polarnih medvjeda živi oko 2.000 stanovnika.

Zbog svoje pozicije i zanimljivosti jedno je od poželjnijih norveških turističkih odredišta, piše Dnevnik.hr.

Mjesto gdje su zabranjene mačke

Iako zvuči čudno, mačke su na Svalbardu zabranjene, i to zbog ekoloških razloga… Naime, kako bi se zaštitila lokalna fauna, to jest život lokalnih ptica koje žive u izolovanom ekosistemu i kojih je ionako malo, zabranjeno je držanje ovih kućnih ljubimaca. Navodno je neko jednom jednu mačku uspio da „prošvercuje“, ali više od toga se ne zna.

Osim mačaka, zabranjene su i sahrane

Još od 1950. godine u ovom se gradiću „ne smije umrijeti“, odnosno biti sahranjen. Riječ je o zakonu koji je donesen nakon što je otkriveno da se tijela koja su tamo sahranjena ne raspadaju. U arktičkim uslovima i velikim hladnoćama tijela ostaju očuvana, pa je tako u tijelima pronađen pokojnih pronađen i virus špaskog gripa.

Longjerbijen
foto: Shutterstock

Tijelo u kojem je „živio“ spomenuti virus zakopano je 1918. godine, a naučnici su ovaj slučaj otkrili 1998. godine. One koji su jako bolesni i kojima se kraj bliži prevoze da svoje posljednje dane provedu u drugom dijelu Norveške, a na groblju u Longjerbijenu moguće je staviti urnu.

U potpunosti bez sunca ili u potpunosti bez mraka

Zbog geografskog položaja sunce u Longjerbijenu viđa se malo drugačijim rasporedom. Tri su glavne sezone u Svalbardu: polarno ljeto, zima polarnih svjetlosti i sunčana zima. U razdoblju od novembra do februara sunca nema, ali pojavljuje se polarna svjetlost. Sunce se pojavljuje početkom marta, kada se u gradu priprema i Solfestuka, proslava upravo tom događaju u čast. Od tada do maja traje razdoblje sunčane zime. Od maja pa sve do septembra vrijeme je polarnog ljeta i tzv. ponoćnog sunca, što onima koji nisu na to navikli otežava spavanje.

Automobil nije glavno prevozno sredstvo

S obzirom na vremenske uslove i snijeg, automobil nije najpraktičnije prevozno sredstvo. Skuteri za snijeg mnogo su jednostavnije rješenje, posebno u zimskim mjesecima. Toliko su važni da ih ima više i od stanovnika. Vožnju i odlazak na snježnu turu u kojoj možete svjedočiti svijetu ledenih santi, nekadašnjim lovačkim skrovištima, lednicima i arktičkim životinjama, nude čak i u sklopu turističke ponude.

Prosječne ljetnje temperature na Svalbardu kreću se između 3 i 7 Celzijevih stepeni, a prosječne zimske između -13 i -20. Najviša ikad izmjerena je 21,3, a najniža -46,3 stepena. Do Longjerbijena moguće je doći avionom iz Osla, a putovaćete približno tri sata.