Kineska provincija Gansu formira digitalne arhive drevnih crteža na stijenama

Zaštita crteža na stijenama i rezbarenja je pitanje koje izaziva globalnu zabrinutost. Trenutno nedostaju efikasna, prirodna naučna i tehnološka sredstva za sprječavanje njihovog nestanka

5213 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjeverozapadna kineska provincija Gansu formirala je bazu podataka digitalnih slika za rijetke i dragocjene crteže na stijenama na 72 lokacije kulturnih relikvija, saopštile su lokalne vlasti.

"Proveli smo više od godinu dana prikupljajući podatke visoke preciznosti i bilježeći informacije kao što su okruženje i geografska lokacija crteža na stijenama", rekao je Ding Sjaošeng, zamjenik direktora instituta za digitalizaciju kulturnih relikvija Akademije Dunhuang.

Crteži na stijenama na planini Jumu, od kojih je većina sa dobro očuvanim životinjskim figurama, mogli bi da datiraju još iz kamenog doba, prenosi Sinhua.

Pokrajinski biro za kulturne relikvije odobrio je digitalni projekat 2021. godine i poverio Akademiji Dunhuang da obavi posao.

Do sada su u Gansuu otkrivene 72 lokacije sa oslikanim stijenama, uglavnom duboko u planinama, pustinji Gobi ili dolinama koje ljudi rijetko posjećuju.

Među njima, crteži na stijenama na planini Heišan prikazuju scene iz života drevne etničke grupe Ćiang, kao što su lov, jahanje i streljaštvo, u Hesi koridoru, dijelu drevnog Puta svile na sjeverozapadu Kine.

"Crteži na kamenu su živopisni istorijski zapisi koji odražavaju stil života drevnih ljudi", rekao je Ćiu Đian, zamjenik šefa pokrajinskog biroa za kulturne relikvije. "One su neprocenjivo kulturno nasleđe čovečanstva", dodao je.

Zaštita crteža na stijenama i rezbarenja je pitanje koje izaziva globalnu zabrinutost. Trenutno nedostaju efikasna, prirodna naučna i tehnološka sredstva za sprječavanje njihovog nestanka.

"Digitalni arhivi mogu pružiti osnovnu podršku podataka za buduća istraživanja, zaštitu i korišćenje crteža na stijenama u Gansuu", rekao je Ding.

Bonus video: