Žena iz Čikaga stara 104 godine skočila sa padobranom: "Godine su samo broj"

Hofner je prvi put skakala s padobranom kada je imala 100 godina

8198 pregleda 139 reakcija 7 komentar(a)
Doroti Hofner, Foto: Printscreen/Youtube
Doroti Hofner, Foto: Printscreen/Youtube

Žena iz Čikaga stara 104 godine nada se da će biti sertifikovana kao najstarija osoba koja je ikada skakala sa padobranom, poslije tandem skoka u nedjelju, kada se spustila na aerodrom u sjevernom delu Ilinoisa.

“Godine su samo broj", rekla je Doroti Hofner oduševljenoj gomili neposredno nakon što se spustila na aerodrom za padobrance u mjestu Otava, na oko 140 kilometara od Čikaga, prenio je Čikago Tribjun.

Rekord za najstarijeg svjetskog padobranca u Ginisovoj knjizi rekorda u maju 2022. je postavila 103-godišnja Linea Ingegard Laršon iz Švedske.

Međutim, aerodrom Skajdajv Čikago želi da skok Doroti Hefner bude zaveden kao novi svjetski rekord, prenijela je lokalna TV stanica WLS.

Hofner je prvi put skakala s padobranom kada je imala 100 godina. U nedjelju je ostavila svoju hodalicu blizu aviona, a drugi su joj pomogli da se popne uz stepenice gdje su je čekali ostali padobranci.

Kada je prvi put skakala, morali su da je gurnu iz aviona. Ali u nedjelju, privezana uz instruktora padobranstva Dereka Bakstera, Hofner je insistirala da prva skoči.

Djelovala je smireno i samouvjereno kada su se vrata otvorila, prije nego što je prešla ivicu i skočila. Spuštanje je trajalo sedam minuta.

Kada se spustila na pistu, prijatelji su potrčali da joj čestitaju, a neko je prinjeo njenu crvenu hodalicu. Doroti je brzo ustala, reporter je pitao kako se osjeća ponovo na zemlji. "Divno. Ali bilo je divno i tamo gore. Nije moglo biti ljepše", rekla je.

Poslije skoka, odmah je počela da razmišlja o budućnosti i novim izazovima. Hefner, koja cijelog života živi u Čikagu a u decembru puni 105 godina, kaže da je sledeći korak možda - let balonom.

“Nikad se nisam vozila balonom", izjavila je.

Bonus video: