Azijska kompanija ne zapošljava mlađe od 55 godina

Firma osnovana 2013. godine danas zapošljava 420 radnika i najstariji zaposleni u kompaniji ima 83 godine
1 komentar(a)
Biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Biznismen, posao, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2017. 08:57h

Tehnološka kompanija iz Seula, EverYoung, ima veoma neobičan uslov pri zapošljavaju novih radnika, jer kandidat ne smije biti mlađi od 55 godina.

Ovo je uslov još od samog osnivanja kompanije čiji naziv u prevodu i znači Zauvijek mladi.

Ova kompanija, osnovana 2013. godine, danas zapošljava 420 radnika i svi imaju od 55, pa do 83 godine.

Južnokorejska korporativna kultura poznata je po tome da svoje zaposlene bukvalno primorava u penziju čim napune 60 godina, ali osnivač EverYounga, Čung Eunsung, nada se da će njegova kompanija promijeniti način razmišljanja.

On želi da dokaže da su i stariji isto bitni za jednu kompaniju, kao i mlade snage, zbog čega je 2013. godine odlučio da neće zaposliti nikoga mlađeg od 55 godina i danas, četiri godine kasnije, drži se svog pravila.

“Južna Koreja suočena je sa fenomenom starenja nacije i vjerujem da učešće tih starijih osoba može dosta da doprinese našoj ekonomiji. Uvjeren sam da oni mogu da ožive ekonomiju ”, kazao je Čung u razgovoru za Channel News Asia.

Prema njegovom uvjerenju, zapošljavanjem starijih osoba može se poboljšati kvalitet života, kao i blagostanje u državi.

EverYoung kompanija bavi se nadzorom internetskog sadržaja i svoje zaposlene obučavaju da rade na raznim platformama. Glavni zadatak osoblja ove kompanije je cenzurisanje osjetljivih podataka na južnokorejskoj verziji Google Mapsa, Naver Mapu.

Jedan od njihovih zadataka je i da nagledaju sadržaj na blogerskim platformama. Interesantno je da neki od zaposlenih nikada nijesu imali obuku za IT sektor i kompanija ih obučava na licu mjesta.

I dok većina vjeruje da su stariji prilično spori kada je riječ o informacionim tehnologijama, Čung tvrdi da su njegovi zaposleni puni energije i entuzijazma, te da željno iščekuju da nauče nešto novo.

On kaže da stariji sa daleko većom pažnjom prate sve što im se objašnjava, te da im je koncentracija na visokom nivou, što se ne može reći za mlađe osobe, kojima pažnja veoma često odluta.

Čung dodaje da je već uveliko ušao u tajne informacionih tehnologija te da svako jutro željno iščekuje odlazak na posao.

Zaposleni u ovoj kompaniji rade u smjenama od po četiri sata, a uz to imaju obaveznu pauzu od 10 minuta svakih sat vremena.

Kancelarije su im uređene tako da se tu mogu i odmoriti, ali i izmjeriti sebi pritisak, ukoliko je to potrebno.

Čung kaže da je osnovna namjena ove kompanije borba protiv starosne diskriminacije, te da se nada da će dati praktičan i konkretan primjer ostalima kako treba da djeluju.

Bonus video: