Barbika u problemu: Mora da se bori protiv Spajdermena, Tora i princeze Leje

Iako je dugo bio iza "Matela", "Hasbro" je u 2016. prvi put ostvario godišnju zaradu od pet milijardi dolara i u prva tri mjeseca ove godine ostvario bolje rezultate od Matela. Ove dvije kompanije se u svjetskoj industriji igračaka za prvo mjesto bore s danskom kompanijom "Lego"
354 pregleda 0 komentar(a)
Barbika, Foto: Matell
Barbika, Foto: Matell
Ažurirano: 21.05.2017. 10:04h

Barbika se nalazi u problemu boreći se sa Spajdermenom, Torom i princezom Lejom, što pokazuju teškoće njenog proizvođača "Matela" u suočavanju sa konkurentskom kompanijom "Hasbro".

Iako je dugo bio iza "Matela", "Hasbro" je u 2016. prvi put ostvario godišnju zaradu od pet milijardi dolara i u prva tri mjeseca ove godine ostvario bolje rezultate od Matela. Ove dvije kompanije se u svjetskoj industriji igračaka za prvo mjesto bore s danskom kompanijom "Lego".

"Hasbroov" uspjeh je najvećim dijelom razultat činjenice da su prošle godine preuzeli od "Matela" licencu za proizvodnju igračaka po Diznijevim filmovima "Princeze" i "Zaleđeno kraljevstvo", osigurana je i proizvodnja igračaka po "Transformersima", "Toru" i "Spajdermenu", a najvjerovatnije i za najnoviji nastavak iz serijala "Zvezdani ratovi", film "Posljednji džedaj", koji će se pojaviti u decembru.

"Matel" ne može da računa na veliku zaradu od trećeg nastavka serijala "Automobili" i superherojskog filma "Wonder Woman".

"Hasbro" je preuzeo vođstvo i u domenu igračaka koje koriste tehnologiju, poput drona koji nosi kameru i koji omogućava djeci da prate njegovo kretanje na ekranu i gađaju strijelama ili plišanih životinja kojima se može mijenjati krzno i odgovaraju na glasovne komande.

"Matel" je 2015. pripremio teren za to s Barbikom i povezao se sa televizijskom kućom Ej-Bi-Si (ABC), gdje su njihovi inžerenjeri predstavljali djeci svoje ideje.

Ti stari recepti i dalje dobro služe slavnu lutku koja je u prodaju puštena 1959. Nakon pada, prodaja je ponovo porasla prošle godine i dostigla skoro milijardu dolara na svjetskom nivou zahvaljujući novim "oblicima".

"Matel" je u januaru na mjesto izvršnog direktora doveo iz Gugla (Google) Margaret Džordžijadis, pa se investitori nadaju da će to donijeti nove tehnološke aspekte igračaka.

Džordžijadisova će svoj program razvoja izložiti u junu na konferenciji finansijskih analitičara u Njujorku.

Uspeh "Hasbroa" i teškoće "Matela" podgrijali su spekulacije o približavanju dvije američke kompanije, a analitičari procjenjuju da oni zajedno s "Legom" drže oko 50 odsto američkog tržišta igračaka, dok ostatak dijeli desetak drugih proizvođača.

Ali i "starinske" igre se dobro drže. Prodaja slagalica i društvenih igara u SAD je tokom 2016. porasla za 18 odsto u odnosu na 2015, a prodaja igara koje se igraju van kuće za 10 odsto.

Analitičar Kit Snajder je rekao da "roditelji žele da provedu vrijeme sa svojom djecom a šta je bolje od dobre partije 'Monopola'?". Prava na "Monopol" ima "Hasbro".

Bonus video: