Pogledajte šta se dogodi kad lavica ukrade GoPro kameru

Ovaj video možda nije dao gledaocima uvid u safari park, ali je naučniku Luk Dolaru dao šansu da virtuelno provjeri stanje zuba ovih divljih životinja
130 pregleda 0 komentar(a)
lavica, Foto: Screenshot
lavica, Foto: Screenshot
Ažurirano: 10.04.2017. 14:39h

Vodič Kristof Šoeman postavio je kamere na nekoliko mjesta u životinjskom rezervatu Timbavati kako bi zabilježio ponašanje lavova. Umjesto toga, saznao je nešto sasvim drugo...

Ako ste se ikad zapitali kako izgleda biti na mjestu mladunca koje mama lavica nosi u ustima, sada možete da pretpostavite.

Profesionalni vodič Kristof Šoeman stavio je kamere u područja sa brojnim životinjama kako bi zavirio u njihovo ponašanje. Snimak je nastao 2014. godine u rezervatu Timbavati na granici sa Nacionalnim parkom Kruger.

Prva lavica je otprilike stara 4 ili 5 godina, a druga je možda jednu ili dvije godine starija. Radoznalost je tipična za odrasle mačke, pa ne čudi što su podigle kamere i nosile je dalje.

„Pokupile su sumnjivi objekat i odnijele ga negdje dalje na detaljnija ispitivanja“, kaže ekolog Greg Paker, koji je godinama proučavao lavove u Africi.

„Nisam želio da pokupe kameru. Moj glavni cilj je bio da zabilježim njihovo ponašanje izbliza“, priznao je Šeoman. Ipak, ponekad radoznalost nadvlada mačku.

Ovaj video možda nije dao gledaocima uvid u safari park, ali je naučniku Luk Dolaru dao šansu da virtuelno provjeri stanje zuba ovih divljih životinja.

„Prva lavica ima zdrave očnjake, što je dobar znak“, kaže Dolar. Druga lavica međutim izgleda da ima otvoreni kanal korjena u jednom zubu, pa bi veterinar sigurno želio da pogleda očnjak i da razmisli o povlačenju prije nego što se razvija potencijalna infekcija ili apsces.

Pogledajte video:

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: