Naučnici potvrdili: Mačke se samo pretvaraju da su ravnodušne prema ljudima

1 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2017. 14:14h

Činjenica je da ljudi ili vole ili mrze mačke. Oni koji ih ne vole (obično su to oni koji vole pse) tvrde da su mačke sebična bića koja ne pokazuju ljubav i misle da su bolja nego njihovi vlasnici. Iako će psi, čak i vezani, mahati repom da pozdrave svog vlasnika kada dođe kući, mačke djeluju kao da su ravnodušne. Međutim, sve je to gluma.

Kristin Vitale Šreve, glavna istraživačica, nije bila zadovoljna činjenicom da mnogi naučni radovi koji se odnose na mačke sugerišu da su mačke tvrdoglave i da ih je teško trenirati. Da bi testirala da li je to istina, sa drugim istraživačima je sprovela eksperiment na 55 mačaka - 23 kućna ljubimca i 22 mačke iz skloništa za životinje.

Svaka mačka je stavljena u samicu na dva i po sata, a naučnici su koristili vrijeme za rad s hranom, igračkama, mirisima i ljudskom interakcijom. Mačke su zatim testirane kroz "slobodnu preferencu procjene prednosti" koja uključuje ostavljanje mačaka u sobi s raznim predmetima i procjenjivanje koliki interes pokazuju za određeni predmet. Mačke su bile slobodne da se kreću gdje god su htjele.

Nisu sve mačke do kraja učestvovale u eksperimentu, a od 38 koje jesu 19 ih je većinu vremena provelo uz čovjeka, a ne uz hranu ili igračke. Hrana je druga najpopularnija stvar - 14 mačaka preferiralo je hranu, četiri su preferirale igračke, a samo jedna mirise (krpu koja miriše na macinu travu).

Iako je zastupljeno mišljenje da mačke vole osamu, podaci ovog istraživanja pokazuju da preferiraju socijalnu interakciju.

Ipak, važno je imati na umu da nije riječ o velikoj studiji i da različite mačke različito reagiraju na raličite ljude, prenosi Klix.ba.

Bonus video: