"Više puta su me silovali moćni, stariji muškarci"

“Dobijala bih otkaz, jer nisam željela da spavam sa šefovima. I uvijek bih mislila da je to moja krivica"
81 pregleda 10 komentar(a)
Džejn Fonda, Foto: Beta/AP
Džejn Fonda, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.03.2017. 17:39h

Holivudska glumica i aktivistkinja Džejn Fonda (79) otkrila je za "The Edit" da su je tokom život nekoliko puta silovali i zlostavljali stariji i moćni muškarci.

Ona je, ne navodeći detalje, kazala da je prvi put silovana kao djevojčica.

“Želim da objasnim na koji način patrijarhat utiče na žene. Sada, prvi put, mogu da priznam javno da sam bila silovana i seksualno zlostavljana još kao djevojčica”, rekla je Fonda i dodala da je tokom glumačke karijere doživela različite oblike seksualnog nasilja.

“Dobijala bih otkaz, jer nisam željela da spavam sa šefovima. I uvijek bih mislila da je to moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smjela”, kazala je i podvukla da mlade žene često okrive sebe zbog nasilja koje trpe.

“Znam dosta djevojaka koje su silovane i koje ne shvataju šta im se desilo. Ne razumiju ili ne žele da prihvate činjenicu da su silovane. Govore sebi da njihovo 'ne' nije bilo dovoljno ubjedljivo”, navela je ona.

Ćerka Pitera Fonde i Frensis Ford Sejmor ranije je otkrila da je njena majka bila žrtva seksualnog nasilja, zbog čega je oduzela sebi život kada je Džejn imala 12 godina.

Glumica je kazala da je za tragičnu sudbinu svoje majke saznala pošto je našla njenu medicinsku dokumentaciju u kojoj je pročitala da je "bila silovana kada je imala osam godina".

“Kada sam to pročitala, kockice su se složile. Bilo mi je jasno otkuda promiskuitet, krivica, bezbroj plastičnih operacija, zašto nije mogla da voli ili da bude intimna s nekim. I tada sam, prvi put, uspjela da je razumem i da joj oprostim. Ali i sebi da oprostim”, navela je tada Fonda.

Bonus video: