"Top Gear će se vratiti u Crnu Goru"

"Vjerujte mi da je cijela država profitirala od ovoga, ne samo marketinški, već i finansijski. Policija je više nego dobro naplatila svoje usluge, između ostalog smo zakupili bili i trajekt koji je stajao upaljen cijeli dan i čekao samo nas. Plaćeno je servisiranje, PDV, sve je ostalo u Crnoj Gori", priča Đurović.
91 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2017. 19:33h

Dok svi žele od njega autogram i fotku, zvijezda kultnog sitkoma “Prijatelji”, Met Leblank je tražio da se fotografiše sa našim specijalcima. Tako bar priča Ivan Đurović iz produkcijske kuće "Artikulacija", koja je nedavno sarađivala sa najpopularnijom automobilskom TV emisijom na svijetu "Top Gear", u kojoj je Leblank jedan od voditelja. Toliko je bio oduševljen profesionalizmom naše policije na snimanju.

Crnogorski fanovi ove emisije početkom mjeseca prijatno su bili šokirani kada su gledajući najavu za novu sezonu vidjeli kako Leblanka u “aston martinu” jure naša vozila policije.

"Top Gear" je snimao epizodu u Crnoj Gori, a Đurović je za "Vijesti" prepričao utiske sa snimanja u kojem je njegova produkcijska kuća učestvovala.

"Bili su ovdje u nekoliko navrata, a samo snimanje je trajalo četiri dana, mada je prvi plan bio dva", priča Đurović.

Mnogi će vjerovatno prvo pomisliti da su autori "Top Geara" svratili u ove krajeve jer im je jeftinije nego negdje drugo, ali sagovornik "Vijesti" tvrdi da nije tako.

"Vjerujte mi da je cijela država profitirala od ovoga, ne samo marketinški, već i finansijski. Policija je više nego dobro naplatila svoje usluge, između ostalog smo zakupili bili i trajekt koji je stajao upaljen cijeli dan i čekao samo nas. Plaćeno je servisiranje, PDV, sve je ostalo u Crnoj Gori", priča Đurović.

Njegove riječi potvrđuje zamjenik urednika "Top Geara" Džek Riks, koji je prošle godine testirao novi model “jaguara” u našoj zemlji i u blogu koji je objavio obznanio koliko je ostao očaran prirodni ljepotama Crne Gore. Kao i naših žena.

Najveći dio epizode iz trejlera snimljen je u Podgorici, ali se radilo i u blizini Plužina, na putu Grahovo-Risan, kao i u Boki Kotorskoj.

"Podgorica je u posljednje vrijeme vrlo zanimljiva lokacija. Osim 'Top Geara' snimali smo za Tojotu, kao i grupu 2Cellos, a uskoro bi trebalo i jedan veliki akcioni film da dovedemo u glavni grad", otkriva Đurović. Njega je posebno impresionirala skromnost svjetskih zvijezda kakve su Leblank i drugi voditelj "Top Geara" Kris Haris.

"Bili su smješteni u istim hotelima u Kotoru, Podgorici i Nikšiću kao i cijela ekipa, čak i vozač toaleta. Kad smo snimali na prostoru fabrike 'Radoje Dakić' ponudio sam im da ih povedemo u obližnji restoran da ručaju, ali je Leblank to odbio, već je tražio da jedu isto kao i mi, sa nogu", prisjeća se Đurović.

Leblank i Haris bili su čak vrlo otvoreni i za druženje sa fanovima koji su se tu našli, dodaje on.

Đurović je uvjeren da će se saradnja sa "Top Gearom" nastaviti i kaže da postoji trend rasta saradnje crnogorskih produkcijskih kuća sa strancima. Tako je, kaže, “Artikulacija” prošle godine sarađivala sa svjetski popularnim turističkim vodičem "Lonely Planet", radila na snimanju reklame za novi "Bentley", ruske serije i drugim projektima.

"Nas su kontaktirali i ljudi iz 'Grand Toura', rivalske emisije koju vode bivši voditelji 'Top Geara', ali je problem bio što im je za tu epizodu bio potreban autoput, koji nemamo. Ali dobar glas o nama sigurno će se čuti”, ističe on.

„Povećali su nam i honorare koliko su bili zadovoljni”

Jedan od faktora zbog kojih je Đurović uvjeren da će se saradnja sa "Top Gearom" nastaviti je i njihova oduševljenost profesionalizmom Crnogoraca koji su učestvovali u projektu.

"Ono što su nam rekli nije laskanje, a to je da nikad nisu imali bolji servis. Zbog toga su nam čak i povećali prvobitno predviđene honorare. To je isto vrlo bitna stvar. Oni su snimali u nekim državama trećeg svijeta i neke produkcije su bukvalno pokušavale da ih opljačkaju. A ovdje su tražili 100 odsto i dobili su čak i više od toga, jer smo im mi davali i po nekoliko opcija za to što su tražili. Sve je funkcionisalo, sve je bilo super. Čak je reditelj tražio da epizoda koja je trebalo da se dešava u Italiji, jer se najviše snima model “fijata”, se radi u Crnoj Gori pošto mu Boka liči na Italiju. Toliko su bili zadovoljni", ističe on.

Galerija

Bonus video: