Koja životinja je dobro društvo za vašu mačku?

121 pregleda 2 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2017. 17:29h

Iako se čini da mačke vole “usamljenički“ život, njima zapravo vrlo prija društvo, naročito ukoliko je vaš radni dan ispunjen obavezama.

Međutim, ako ste razmišljali da dom pružite nekoj drugoj životinji, važno je da krenete sa ranom socijalizacijom kako bi došlo do tolerancije dugoročnog prihvatanja.

Pas

Izreka “slažu se kao mačka i pas” ne mora uvek biti vjerodostojna u stvarnom životu. Međutim, ove dvije vrste najbolje će se slagati ako se poznaju od malih nogu. Upoznavanje mačića i štenaca može se završiti savršenom harmonijom, a dovoljno će biti i samo međusobno tolerisanje za mir u kući.

Ukoliko želite da udomite mače a već imate odraslog psa, upoznavanje zahtjeva više energije kao i vaš nadzor. Ako pokazuju neprijateljstvo jedno na drugo, treba sačekati i ponoviti upoznavanje kasnije.

Sve dok ne budete sto posto sigurni da se obije životinje slažu, nemojte ih ostaviti nasamo. Čak se neke rase bolje slažu s mačkama od ostalih, to su npr. pomeranci, shi tzu,bostonski terijer...

Mačka

Ako odpočetka žive zajedno, one će se izvrsno slagati. Međutim, može doći do komplikacija prilikom upoznavanja sa pristiglim mačetom. Starija mačka se može osjetiti ugroženom i skrivati dok se ne opusti. Treba ih pustiti da se prvo upoznaju putem mirisa, prije nego se suoče jedna sa drugom. Nakon toga, neće trebati dugo da krene zajednička jurnjava po kući.

Zec

Iako su potpuno različite, ove dvije vrste se zapravo mogu baš lijepo slagati. Međutim, uloga vlasnika je vrlo važna. Bitno je imati na umu da su mačke lovci. Malo je vjerovatno da će mače ubiti zeca, ali moglo bi doći do borbe. Upoznavanje treba da se odvija u zatvorenoj prostoriji, bez prisustva drugih životinja. Ukoliko mače počne da sikće ili mjauče, razdvojite ih i pokušajte ponovno kasnije. Ne ostavljajte ih same dok ne budete sigurni da se dobro slažu.

Tvor

Tvorovi i mačke imaju puno toga zajedničkog, a tajna njihovog prijateljstva leži u upoznavanju životinja u još od malih nogu i strogom nadzoru. Ako se životinje ne ponašaju čudno, posao je dobro obavljen, prenose Životinje.rs.

Bonus video: