Hranite mačku pet puta dnevno kako bi ostala zdrava

71 pregleda 2 komentar(a)
mačka, Foto: Shutterstock
mačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2017. 10:14h

Prema planu ishrane koji su sastavili naučnici iz Velike Britanije, mačke bi imale zdraviji stil života ako ih hranite pet ili više puta dnevno malim porcijama, umjesto da im dajete velike porcije.

Naučnici koji će ove godine raditi na sajmu nauke, tehnologije i inžinjerstva za mlade u Velikoj Britaniji "The Big Bang Fair 2017" tvrde da moderan način života mačke može dovesti do toga da jedu previše hrane.

Promjene u ishrani mogu pomoći u rješavanju problema uzrokovanih hranjenjem ravno iz paketa u zdjelu, uz nedostatak prilike da mačka ostvari interakciju s okolinom.

Kreatori ovog plana su dr. Sarah Ellis i dr. Lizzie Rowe. Nazvali su ga "Pet na dan Felix plan", a preporučuju da mački dajete pet ili više malih porcija dnevno, a ne da im jednom ili dvaput dnevno dajete veće porcije.

Plan se temelji na naučnim dokazima, a sugeriše oponašanje načina na koji jedu psi u divljini, jer bi to promijenilo ponašanje mačaka i učinilo ih sretnijim i zdravijim. Stručnjaci tvrde da ovaj program podstiče mačke da se penju, love, istražuju i igraju u sigurnosti vlastitog doma.

Takođe savjetuju da se pobrinete da vaša mačka uvijek ima dovoljno vode te da joj mijenjate mjesto na kojem jede, kao i da pratite njeno ponašanje i težinu.

"Način na koji hranimo naše mačke u pravilu ne odgovora njihovom stilu života. Moderni stil života može biti opasan za naše kućne ljubimce, a sa ovih nekoliko jednostavnih promjena u načinu na koji ih hranimo možemo im pomoći da žive duže, sretnije i zdravije živote", rekao je doktor Ellis, stručnjak za ponašanje mačaka, prenosi klix.ba.

Bonus video: