Visoki tonovi mogu izazvati epilepsiju kod mačaka

Tu vrstu sindroma mogu da imaju i ljudi
172 pregleda 0 komentar(a)
crna mačka, Foto: Shuterstock
crna mačka, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 03.01.2017. 17:14h

Neki visoki tonovi kao što je škripanje aluminijumske folije ili udaranje kašikom o keramičku posudu mogu da izazovu neku vrstu napada epilepsije kod mačaka, posebno starijih. Taj problem mogu imati i ljudi, navodi se u novoj studiji.

Međunarodnu studiju su na zahtjev dobrotvorne organizacije Međunarodna njega mačaka (International Cat Care) sproveli veterinari-neurolozi iz Velike Britanije i SAD-a.

"Dobili smo nekoliko stotina poruka iz cijelog svijeta u kojima se navodi da su vlasnici mačaka primjetili da im mačke imaju napade kad čuju određene zvukove", navodi se u izvještaju o istraživanju, objavljenom u časopisu "Journal of Feline Medicine and Surgery".

Vlasnici mačaka su naveli da njihovi veterinari nemaju nikakva saznanja o tom poremećaju i često misle da jak zvuk ne može da izazove grčeve koje traju i po nekoliko minuta.

U studiji je ispitano 96 mačaka i zaključeno da visoki tonovi zaista mogu da izazovu napade refleksne epilepsije. Tu vrstu sindroma mogu da imaju i ljudi.

Tokom ispitivanja, mačke su najviše reagovale na škripanje aluminijumske folije, udarenje kašikom o keramičku posudu, gužvanje papira ili plastične kese, na zvuk kucanja na računaru i zveckanje ključeva ili kovanog novca, kao i na zakucavanje eksera. Neke mačke su čak reagovale i na coktanje.

Naučnici su dodali da će istraživanje biti nastavljeno da bi se otkrilo genetičko porijeklo te pojave u cilju utvrđivanja odgovarajuće terapije. Kako naučnici kažu, veterinarski lijek protiv epilepsije "kepra" mogao bi da bude efikasan.

Bonus video: