JEDINSTVENA VRSTA SISARA

Australijski čudnovati kljunaš na rubu izumiranja

Do ruba istrebljenja čudnovatog kljunaša su, među ostalim dovele rijeke pune pepela i nedostatak kiseonika u područjima u kojima ovi sisari žive
2362 pregleda 2 komentar(a)
Australijski čudnovati kljunaš, Foto: Twitter
Australijski čudnovati kljunaš, Foto: Twitter

Australijski čudnovati kljunaš na rubu je izumiranja, pokazala je studija naučnika sa Univerziteta Novi Južni Vels.

Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisara jer, za razliku od ostalih, na svijet ne donosi žive mlade, već polaže jaja. S obzirom na to da hranu nalazi prvenstveno u vodi, platipus mora biti dobro prilagođen velikim promjenama temperatura tokom godišnjih doba.

Zajedno s još četiri vrste ježa (Tachiglossidae) čini jedinu živu vrstu podrazreda prasisara, te je endemska vrsta karakteristična za istočnu Australiju i Tasmaniju, a u južnoj Australiji, gdje je ovaj sisar ranije živio, sada je "praktički istrijebljen", rekao je glavni autor studije, profesor Gilad Bino.

Njegov kolega i koautor studije, profesor Ričard Kingsford kaže da je suša bila ključan razlog pada populacije čudnovatih kljunaša u Australiji, s obzirom na to da su presušile rijeke, njihovo prirodno stanište, prenosi agencija Hina.

Autori istraživanja ističu da je gubitak staništa uzrokovan prvenstveno ljudskim djelovanjem, izgradnjom brana i čišćenjem zemljišta, kao i klimatskim promjenama.

"Do ruba istrebljenja čudnovatog kljunaša su, među ostalim dovele rijeke pune pepela i nedostatak kiseonika u područjima u kojima ovi sisari žive", kazao je Bino, dodajući da se što prije moraju preduzeti mjere kako bi se spriječio nestanak ove endemske životinjske vrste.

Studijom se predviđa da će, zavisno od toga kakva će suša nastupiti u idućih stotinu godina, ovaj sisar izumrijeti u oko 40 odsto područja istočne Australije u kojima trenutno živi.

Dugotrajna suša, rekordno visoke temperature i razorni požari u Australiji su rezultirali ekološkom katastrofom koja prijeti još nekim životinjskim vrstama. Među njima su koale i kratkorepi valabiji, prenosi Hina.

Posljednjih mjeseci naučnici, spasioci i grupe za zaštitu životinja upućuju pozive međunarodnoj zajednici da se angažuju na pomoći životinjama koje ginu zbog posljedica suše i katastrofalnih požara koji su zahvatili Australiju.

Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) čudnovate kljunaše svrstalo je u kategoriju "gotovo ugroženih", što znači da je riječ o vrstama kojima trenutno ne prijeti izumiranje, ali bi u bliskoj budućnosti mogle postati ugrožene.

Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Biological Conservation.

Preporučujemo za Vas