Pakistansko pleme i balkanski narodi: Gdje sve tragamo za precima

Konstantin Novaković je tokom putovanja po Pakistanu upoznao i pripadnike plemena Kalaš, za koje mnogi vjeruju da su praoci narodima sa Balkana.
2752 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Konstantin Novaković
Ilustracija, Foto: Konstantin Novaković
Ažurirano: 09.03.2019. 12:09h

Kakve veze ima najmanja etnička zajednica u Pakistanu i Aleksandar Makedonski? Kako to da žene mogu da zarađuju, više puta se udaju, ali im je kretanje ograničeno?

Izložba fotografija „Kalaši: posljednji pagani Hindukuša" Konstantina Novakovića će posjetiocima otkriti bar neke odgovore na ova pitanja.

„Najviše ih vezuju za Aleksandra Makedonskog, iako je u posljednjih petnaest godina genetskom analizom dokazano da njihove haplo grupe nemaju veze sa Grcima, i da imaju potpuno specifične gene, koji ih razlikuju od svih naroda na svijetu", kaže Novaković za BBC na srpskom.

Novaković kaže da zajednicu Kalaša čini između tri i četiri hiljade ljudi, a narodi Balkana su u njima dugo tražili svoje daleke pretke - dugo se vjerovalo da pleme vodi porijeklo od Aleksandra Makedonskog.

Nauka kaže da potiču iz zapadne Evroazije, prostora iznad Kaspijskog basena i granice današnje Rusije i Kazahstana. Smatra se da su jedan od najstarijih naroda koji su nastanili južnu Aziju.

Deo narodne nošnje za glavu
Konstantin Novaković/BBC

Kalaški ukrasi za glavu

Istražujući istoriju Kalaša, Novaković je nailazio na informacije koji u vezu dovode njih i Srbe, Albance. Bugare, Makedonce.

„Kape sa konjskim repom su vrlo slične onima koje se nose u Bosanskoj Posavini ili Bugarskoj i Makedoniji. Drvorezi na kućama, nadgrobnim spomenicima i mrtvačkim sanducima Kalaša vrlo su slični ornamentima sa ovih prostora", kaže on.

Fizički izgled Kalaša posebno je zanimljiv.

„Ne liče na Pakistance, imaju plave oči i često riđu ili plavu kose. Nijesu se miješali sa drugim narodima i striktno poštuju klanove - do sedmog koljena se ne mogu miješati ljudi iz istih klanova", objašnjava on.

Promaja, najveći neprijatelj Balkana: „Ona je naše čudovište iz Loh Nesa“

Makedonci - nevidljiva manjina u Grčkoj

Dve žene pokrivaju lice maramom
Konstantin Novaković/BBC

Žene skrivaju lica zbog fotografisanja

Žene Kalaša

Među Kalašima ne postoji polna podjela, ali postoji hijerarhija u kojoj se žene smatraju kultno nečistim.

Kada nemaju menstruaciju, mogu da se kreću svuda, osim oko hramova koji su postavljeni na određenoj visini.

U pitanju je složen sistem, nevidljiv za ljude koji posjećuju pleme.

„Žene ponekad odlaze i u susjedni grad udaljen oko 50 kilometara, ali se generalno ne kreću van dolina Kalaša, jer su to nečisti prostori", priča Novaković.

Kalašku nošnju odevaju kada napune četiri godine, a udaju se između četrnaeste i petnaeste.

Brakovi su ugovoreni, ali „ako joj se ne dopadne predloženi muž, ima pravo da ga odbije".

Ako žena nije zadovoljna mužem, može da ga menja i to nekoliko puta.

„Prvi muž je, na primjer, platio sumu od 1.000 dolara i priložio kravu, sljedeći muž će morati da isplati duplo, a treći suprug tri puta više.

Međutim, ako se žena Kalaša preuda za muslimana, on će platiti koliko i prvi muž", kaže Novaković.

Broj Kalaša se smanjuje, jer žene koje se udaju za muslimane bivaju isključene iz zajednice.

Žene se bave poljoprivredom, lakšim poslovima, i borave u kući, dok muškarci provode čitavo proljeće, ljeto i dio jeseni na pašnjacima.

Muškarci posjeduju stoku i zemlju, ali ukoliko žena proda nešto što je sama napravila, novac može da zadrži.

Novaković kaže da se djevojčice i žene često skrivaju od fotografisanja,

„Imam i takve kadrove. Naišao sam na grupu djevojčica i jedna je htjela da pozira, a onda su i sve ostale došle.

Solarni paneli i skromno pokućstvo

Većina Kalaša živi u kućama na južnim padinama Hindukuša, planinskog vijenca koji prolazi kroz Avganistan, a završava se u tom dijelu Pakistana.

Kuće su napravljene kaskadno i svaka ima terasu na susednoj. Ognjište je centralno postavljeno, a oko njega je skromno pokućstvo i kreveti. Kuće su napravljene od drveta azijskog kedra veoma specifičnog mirisa, nemaju prozore, već samo mali otvor na krovu koji služi i za ventilaciju i kao izvor svjetlosti, opisuje Novaković.

„Na krovovima se nalaze solarni paneli i satelitske antene. Koriste i mobilne telefone, ali su sačuvali starinski način života".

„Djeluju mi kao idealna ljudska zajednica, neiskvareni su i žive u skladu sa prirodom, što me je dotaklo na način koji nisam doživio na drugim mjestima", kaže Novaković.

Kuće i terase od drveta
Konstantin Novaković/BBC

Neobična arhitektura Kalaša

Odjeća

Žene nose narodnu nošnju, dok su muškarci prihvatili šalvar kamiz kao standardnu odjeću koja se koristi u tom dijelu svijeta.

Na pojedinim izloženim fotografijama vide se takozvana oglavlja - prsten sa bogato okićenim repom, izvezen mnoštvom staklenih perli, dugmića i školjki.

Tokom vjenčanja ili festivala se na oglavlje dodaje još jedno, dekorativnije, sa pompomom - zove se kupa.

„Imali su sreće u geopolitičkoj igri velikih sila, jer su ostali u zapećku britanskog carstva gdje niko nije imao interes da ih porobljava. Nijesu ni islamizovani zbog izolacije i zahvaljujući tome su uspjeli da sačuvaju svoju kulturu", zaključuje Novaković.

Izložba fotografija „Kalaši: posljednji pagani Hindukuša" Konstantina Novakovića otvorena je u Etnografskom muzeju u Beogradu do 10. marta.

Bonus video: