Evropa i monarhije: Članovi kraljevskih porodica koji sami zarađuju

U Evropi nije tako neobično da članovi kraljevskih porodica rade.
2545 pregleda 1 komentar(a)
Princeza Lorentijen i princ Konstantin od Holandije nalaze se među evropskim članovima kraljevske porodice koji rade, Foto: Getty Images
Princeza Lorentijen i princ Konstantin od Holandije nalaze se među evropskim članovima kraljevske porodice koji rade, Foto: Getty Images

BBC

Britanska monarhija nije prva u Evropi koja mora da reši kako suočava sa pitanjima o tome kako će se uskladiti privatni poslovi viših članova kraljevske porodice i njihovog statusa.

Britanska kraljica je u ponedeljak vodila „krizne pregovore" oko „nove progresivne uloge" koju princ Hari i njegova žena Megan žele da preuzmu, a koja podrazumeva zarađivanje vlastitog novca.

Među najbližim susedima Britanije, neki članovi kraljevskih porodica su se uspešno prebacili na savremene radne živote, dok su drugi bili prisiljeni da se odreknu titula ili su se suočili s optužbama da iskorišćavaju kraljevsku robnu marku.

Pravila o kraljevskim titulama i dužnostima variraju širom Evrope. Ipak, za razliku od većine drugih parova sličnog statusa, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su i svetski poznate javne ličnosti.

Holandski „radni model"

Prince Constantijn and Princess Laurentien of The Netherlands arrive at Theater De Flint for the Kingsday Concert on 15 April, 2019 in Amersfoort, Netherlands.
Getty Images

I princ Konstantin i princeza Lorentijen rade

Za kraljevsku porodicu u Holandiji se smatra da je uspešan primer koji pokazuje kako viši članovi kraljevske porodice uspevaju da budu zaposleni.

Princ Konstantin, kraljev brat, i njegova supruga princeza Lorentijen, rade.

„Prethodno su se složili... da će život voditi podalje od trona, ali pod uslovom da budu dostupni ukoliko kruna to bude tražila, tad će možda morati smesta da ostave sve ostalo po strani. A kad obavljaju neki posao, mole se da stupe u vezu s vladom, sa kraljem, sa monarhom, da im saopšte koji su im planovi", kaže holandski kraljevski izveštač Rik Evers.

Ovaj bračni par radi za ekspertsku grupu za međunarodnu politiku, ali i za holandsko ministarstvo spoljnih poslova honorarno. Princ Konstantin, poznat kao Tin, retko prisustvuje javnim događajima u svojstvu člana kraljevske porodice.

Stariji brat princa Konstantina, princ Friso, takođe je radio. Nakon što je stekao diplomu iz aeronautičkog inženjeringa, zaposlio se u kompaniji za obogaćivanje uranijuma. Umro je dok je bio na odmoru 2012. godine kada je u skijalištu u austrijskim Alpima došlo do lavine.

Članovi kraljevske porodice sa privatnim plaćenim poslovima u Holandiji ne primaju ustavni dohodak.

Kralj Vilem-Aleksander i dalje radi kao komercijalni pilot, upravljajući avionima za kompaniju KLM - što opisuje pre kao ozbiljan hobi nego kao pravi posao.

Dopisnica BBC-ja Ana Holigan kaže da je 2005. godine usvojen medijski kodeks koji propisuje da je fotografisanje članova kraljevske porodice dok obavljaju kraljevske dužnosti uvek dozvoljeno, pod uslovom da se članovima kraljevske porodice omogući privatnost tokom ostatka godine. Za posebne prilike, poput praznika, vlada organizuje zvanične fotografske sesije,

To je radni model koji, čini se, zadovoljava i članove kraljevske porodice i javno interesovanje za njihove (relativno normalne) živote, dodaje ona.

Kontroverzna norveška princeza

Princess Martha Louise of Norway attends a garden party at the Royal Residence, Stiftsgarden, on 23 June 2019.
Getty Images

Princeza Marta Luiz prestala je da koristi kraljevsku titulu u poslovnim poduhvatima

U Norveškoj, princeza Marta Luiz - najstarije dete norveškog kralja Haralda - odrekla se statusa kraljevskog visočanstva kada se udala 2002. godine jer je želela da se usredsredi na karijeru.

Međutim, bila je optužena da profitira na činjenici da pripada kraljevskoj porodici.

Zajedno sa emotivnim partnerom, šamanom po imenu Durek Veret, prošle godine je organizovala seminare zvane Princeza i šaman. Oni su obećavali da će učesnike povesti na putovanje na kom će polaznici „otkriti same sebe u mudrosti koja će im pokazati da im je aktivna njihova božanska strana".

Usledile su kritike, a ona se kasnije izvinila i rekla da neće koristiti titulu u budućim poslovnim poduhvatima.

„Što se tiče činjenice da sam koristila princezu u naslovu turneje, već sam rekla da se izvinjavam i stojim iza toga. Bila je to greška i razumem da provocira kad se titula princeze koristi na taj način", napisala je ona na Instagramu.

„Rasprave sam shvatila vrlo ozbiljno i kao porodica smo se složili da je najbolje da uvedemo neke promene."

Otvorila je novi Instagram nalog na kom objavljuje informacije vezane za posao, a na kom ne stoji njena titula.

„Ja sam prosto Marta Luiz. Istražujmo život i pođimo zajedno u avanture ", napisala je ona u prvom postu.

https://www.instagram.com/p/B03GDWDo88_/?utm_source=ig_embed

Uprkos kontroverzi i tome što je izgubila status kraljevskog visočanstva, kraljevski izveštač Džejms Tejlor kaže da ona nastavlja da se pojavljuje uz porodicu na određenim javnim događajima.

„Doživela je popriličnu navalu kritika, ali istovremena ona se... i dalje nalazi u krugu porodice", dodaje on.

Švedski karijerista

Princess Madeleine of Sweden and Christopher O'Neil leave their wedding ceremony in June, 2013.
Getty Images

Kristofer O'Nil nije želeo kraljevsku titulu nakon što se oženio princezom Madlen od Švedske

Muž princeze Madlen, najmlađeg deteta švedskog kralja, odlučio je da ne prihvati kraljevsku titulu kad su se oni venčali kako bi mogao da nastavi sa privatnim poslovima.

„Kad su se venčali 2013. godine, kralj mu je odobrio kraljevsku titulu, ali ju je on odbio zato što je želeo da ostane samostalan i bude siguran da može da zarađuje vlastiti novac", kaže švedski kraljevski ekspert Rodžer Lundgren.

Kristofer O'Nil, britansko-američki državljanin, nastavlja da radi kao finansijer, dok njegova supruga obavlja kraljevske dužnosti i radi sa neprofitnim fondacijama. Pojavljuje se uz kraljevsku porodicu na važnijim događajima.

Lundgren kaže da u Švedskoj nisu kritikovali O'Nila zbog posla jer nije ni prihvatio titulu. Isto tako tvrdi da „bi bilo tu mnogo problema" da se kojim slučajem desilo da je O'Nil prihvatio kraljevsku titulu istovremeno nastavljajući da radi kao finansijer.

Od dece princeze Madlen i O'Nila takođe će se očekivati da u budućnosti zarađuju sama za život jer je švedski kralj prošle godine uklonio petoro unučadi iz kraljevske kuće.

Nakon poteza kojim je potkresao monarhiju, deca su ostala bez titule kraljevskog visočanstva, što znači da se od njih više ne traži da vrše kraljevske dužnosti. Analitičari, međutim, ističu da deca - koja su ostala prinčevi i princeze - i dalje zadržavaju „teoretsko pravo na tron" i verovatno će nastaviti da se pojavljuju na društvenim događajima.

Odluka se nije odnosila na dvoje unučadi koji se nalaze u direktnoj liniji da naslede tron.

Španska vojvotkinja koja je izgubila titulu

Princess Cristina of Spain attends the opening of an exhibition at the National Gallery of Art in Washington DC in September 2011
Getty Images

Princeza Kristina ne vrši kraljevske dužnosti

Španska princeza Kristina smatra se prvom članicom španske kraljevske porodice koja ima posao sa platom.

Njen otac joj je dodelio titulu vojvotkinje od Palma de Majorke posle udaje za bivšeg olimpijskog rukometaša Inakija Urdangarina 1997. godine.

Ali njen brat, španski kralj Felipe Šesti, oduzeo joj je titulu 2015. godine dok se spremala za suđenje za proneveru u kojoj je učestvovao njen muž.

Princeza Kristina oslobođena je svih optužbi za učešće u prevari, ali je Urdangarin osuđen 2017. godine za korišćenje neprofitne sportske fondacije Institut Noos za proneveru miliona evra u privatne svrhe, postavši tako prvi član španske kraljevske porodice koji je završio u zatvoru.

Princeza koja se 2013. godine preselila u Ženevu, navodno je kasnije radila za dobrotvornu fondaciju koju vodi banka La Kajša i fondacija Aga Kan.

Ona ne vrši kraljevske dužnosti i nikad se ne pojavljuje na javnim događajima zajedno sa kraljevskom porodicom, kaže Lundgren.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: