Nupur Šarma, Indijka iza uvrjedljivih komentara o proroku Muhamedu

U pokušaju da umire ljutite islamske zemlje, indijske diplomate rekle su da komentari ne održavaju stavove vlade i da su to „stavovi marginalnih elemenata"

7650 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Indija se nalazi usred diplomatske noćne more oko kontroverznih komentara više zvaničnice vladajuće partije Baratija Džanata (BJP) o proroku Muhamedu.

Opaske Nupur Šarme, izrečene u televizijskoj debati pre desetak dana, razjarile su indijske muslimane i razgnevile više od deset islamskih zemalja.

U nedelju je BJP isključio Šarmu iz stranke.

Šefica partijske medijske jedinice za Delhi Navin Kumar Džindal takođe je izbačena zbog deljenja skrinšota njenog uvredljivog komentara u tvitu.

U saopštenju, BJP je rekla da je „protiv svake ideologije koja vređa ili ponižava bilo koju sektu ili veru" i dodala da ne „promoviše takve ljude ili filozofiju".

U pokušaju da umire ljutite islamske zemlje, indijske diplomate rekle su da komentari ne održavaju stavove vlade i da su to „stavovi marginalnih elemenata".

Ali kao što su mnogi istakli, Šarma nije marginalni element.

Pre nego što je izbačena, ova tridesetsedmogodišnja pravnica bila je izuzetno tražena „zvanična portparolka BJP-a" koja se pojavljivala iz večeri u veče u televizijskim debatama da bi zastupala i branila vladu premijera Narendre Modija.

Studentkinja prava sa Univerziteta u Delhiju, Šarma je započela političku karijeru 2008. kad je izabrana za predsednicu studentske unije kao kandidatkinja za Ahil Baratija Vidjartija Parišad (ABVP), studentsko krilo hinduističkog nacionalističkog pokreta Raštrija Svajamsevak Sang.

Njena politička karijera krenula je uzlaznom putanjom 2011. kad se vratila u Indiju posle mastera iz međunarodnog poslovnog prava u Londonskoj školi ekonomije.

Drska i artikulisana, njena sposobnost da debatuje i izloži argument i na engleskom i na hinduskom dovela ju je u medijski odbor BJP-a za lokalne izbore u Delhiju 2013.

Dve godine kasnije, kad su raspisani novi izbori, bila je kandidat BJP-a protiv glavnog ministra Delhija Arvinda Kedžrivala.

To nisu bili izbori koje je bilo ko očekivao da će ona dobiti, ali njena energična kampanja dovela ju je još više u žižu javnosti - postavljena je za zvaničnu portparolku stranke u Delhiju, a 2020. postala je i „nacionalna portparolka" za BJP.

Getty Images

Poslednjih nekoliko godina, Šarma je postala poznato lice za indijsku televizijsku publiku.

Često je mogla da se vidi i čuje kako viče i ometa političke protivnike, upućujući im čak i uvrede.

Na kratkom snimku koji su naširoko podelili njeni sledbenici na Tviteru, nazvala je jednog panelistu „prokletim licemerom i lažovom" i rekla mu da „umukne".

Kad je ona sama podelila taj snimak na Tviteru, gde je premijer Narendra Modi jedan od pola miliona njenih pratilaca, njene pristalice su je pohvalile, nazvavši je „lavicom, žestokom i neustrašivom ratnicom".

U saopštenju posle njenog otpuštanja, Šarma je napisala da „bezuslovno" povlači opaske, ali je pokušala da opravda komentare tvrdeći da su oni reakcija na „neprestane uvrede i nepoštovanje hinduističkog boga Šive".

Njeni uvredljivi komentari izrečeni su tokom rasprave o sporu oko džamije Gjanvapi.

Hindusi tvrde da je džamija u svetom gradu Varanasiju izgrađena na ruševinama velelepnog hinduističkog hrama iz 16. veka - koji je 1669. uništio vladar Mogulskog carstva Aurangzeb - i neki sada traže sudsku dozvolu da se mole u okviru kompleksa džamije.

Kontroverzni sudski nalog, koja je omogućio inspekciju zabeleženu na video snimku, kaže da je otkriveno kameno okno za koje potpisnici peticije tvrde da je Šivalinga, simbol Šive.

Ali vlasti džamije insistiraju da je to vodena fontana.

Spor je završio na sudu, ali o navodima i protiv-navodima raspravlja se beskrajno na televizijskim kanalima, a Šarma je bila glasna i istaknuta zastupnica hinduističkog nacionalističkog stanovišta.

Dvadesetog sedmog maja, kad je izrekla uvredljive komentare na račun proroka Muhameda, izgleda da je to bio prevelik zalogaj čak i za nju.

Getty Images

Pošto je novinar i fekt-čeker Muhamed Zubair podelio snimak njenog ispada na Tviteru, ona je tvitovala policiji u Delhiju rekavši da je „bombardovana pretnjama silovanjem, smrću i obezglavljivanjem upućenim njenoj sestri, majci, ocu i njoj samoj".

Optužila je Zubaira za „širenje lažnog narativa da bi zatrovao atmosferu, izazvao razdor u zajednici i širio mržnju u zajednici usmerenu protiv mene i moje porodice".

U svojim tvitovima, ona je označila premijera Modija, ministra unutrašnjih poslova Amita Šaha i predsednika BJP-a J.P. Nadu.

Tri dana kasnije, ispričala je prijateljski nastrojenom novinaru koji ju je intervjuisao da „premijerov kabinet, kabinet ministra unutrašnjih poslova i kabinet predsednika stranke stoje iza nje".

Ali, nevolje su počele da se gomilaju za nju prošlog petka, kad je protest muslimana zbog njenih komentara u Kanpuru, gradu u severnoj indijskoj državi Utar Pradeš, prerasli u nerede.

Država, koju predvodi tvrdokorni hinduistički monarh Jogi Aditjanat, oštro je reagovala na demonstrante, podnevši prijave protiv stotine muslimana i uhapsivši desetine njih.

Šarma i BJP više nisu mogli drsko da se odnose prema ovom pitanju - naročito ne nakon što su bliskoistočne zemlje počele da osuđuju njenu izjavu; Kuvajt, Iran i Katar pozvali su svoje indijske ambasadore, a Saudijska Arabija izdala je oštro saopštenje.

Čak su i Ujedinjeni Arapski Emirati, čiji su se odnosi sa Indijom značajno poboljšali u poslednjih nekoliko godina, kritikovali te komentare.

Poslednjih dana pozivi za hapšenje Šarme zbog njenih „bogohulnih komentara" postali su sve glasniji, a policija u nekoliko država u kojima je na vlasti opozicija pokrenula istragu protiv nje.

U utorak je policija u Delhiju pojačala njenu bezbednost, navevši kao razlog pretnje smrću jedne militantne grupe.

Ali od njenog isključivanja iz stranke, podrška je takođe počela da raste anatemisanoj bivšoj portparolki BJP-a - heštegovi kao što su #ISupportNupurSharma i #TakeBackNupurSharma postali su popularni na društvenim mrežama, sa desetinama hiljada ljudi koju su stali u njenu odbranu.

Neki komentatori istkali su i da su se u prošlosti mnogi visoki indijski političari izvlačili nekažnjeno posle izrečenih netrpeljivih komentara - i da ova kontroverza ne mora da znači kraj Šarmine političke karijere.


Pogledajte video o prvom svešteniku iz niže kaste u Indiji


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: