Šta šef Vagnera zamjera načelniku Generalštaba: Plaćenici bijesni na komandanta ruske vojske

"Načelniče Generalštaba, ti si gov** i peder (uvredljiv naziv za homoseksualce u Rusiji - BBC) i prokleti ******* [vulgarno]!

7419 pregleda 8 komentar(a)
Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner i Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske, Foto: TASS/BBC
Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Vagner i Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba ruske vojske, Foto: TASS/BBC

Plaćenici ruske grupe Vagner, koji učestvuju u jurišu na ukrajinski Bahmut, snimili su uvredljivu poruku načelniku Generalštaba ruske vojske, optužujući ga za nedovoljno snabdevanje municijom na liniji fronta.

Jevgenij Prigožin, osnivač Vagnera, podržao je svoje borce.

I ovo nije prvi javni sukobi različitih ruskih struktura moći uključenih u invaziju na Ukrajinu.

U 11. mesecu rata, takvi sukobi su postali uobičajeni.

BBC ruski servis donosi pregled najvećih neslaganja u ruskim vojnim strukturama i predočava kako se vremenski poklapaju sa neuspesima ruskih trupa na frontu u Ukrajini.

„Načelniče Generalštaba, ti si gov** i peder (uvredljiv naziv za homoseksualce u Rusiji - BBC) i prokleti ******* [vulgarno]!

„Nemamo granate, tamo momci ginu, a mi sedimo ovde, a ne pomažemo", govore dva borca u maskirnim licima i pokrivenih lica u videu, a iza njih se vide haubice, kutije za granate i maskirne mreže.

Snimak možete da pogledate ovde.

Oni se žale na nedostatak granata i ponovo se obraćaju načelniku Generalštaba ruske vojske: „Mi se ovde kod Bahmuta borimo protiv cele ukrajinske vojske, gde ste vi? Pomozite nam konačno!".

Video poruka upućena generalu ruske armije Valeriju Gerasimovu, počeo je da se deli na kanalu Telegram, posebno na onim profilima povezanim sa plaćeničkom grupom Vagner.

Nesuglasice vođe plaćenika i ruske vojne komande poslednjih meseci više nisu neuobičajene, ali su se do sada „vagnerovci" uzdržavali od ovako oštrih napada na generala Gerasimova.

Odmah posle objavljivanja snimka, autori mnogih vojno-patriotskih kanala počeli su da pišu da je reč o provokaciji „ukrajinskih nacionalista" i jedinice ukrajinske vojske zadužene za sajber bezbednost.

Osnivač Vagnera, biznismen iz Sankt Peterburga Jevgenij Prigožin, nije žurio da potvrdi autentičnost snimka.

„Svestan sam situacije i ne smatram potrebnim da komentarišem ovu informaciju za medije", prenela je pres-služba Prigožinove reči nekoliko sati posle objavljivanja snimka.

Ali kasno uveče 26. decembra, Prigožin je demantovao verziju da „ukrajinski nacionalisti" stoje iza snimka i objavio je poruku na kanalima povezanim sa njim.

„Da odgovorim na vaše pitanje, otišao sam da posetim momke u zemunicama. Da li ste videli nekog ukrajinskog nacionalistu? Ja nisam.

„Naš glavni zadatak je da zauzmemo Bahmut. I mislim da taj cilj nije daleko. A što se tiče problema koji se, nažalost, javljaju na svakom koraku, nadam se da ćemo ih rešiti. I nateraćemo ih da ih reše. U ovom videu nema ukrajinskih nacionalista."

U kratkom video, objavljenim uz audio snimak, Prigožin, stojeći u zemunici, čestita plaćenicima predstojeću Novu godinu i napominje da je u prostoriji toplo.

„Toplo je, suvo, nigde ne prokišnjava. Sve je u redu", odgovaraju mu plaćenici.

Bahmut i iscrpljujući rat

„Mislim da je ovo sukob Ministarstva odbrane i Prigožina. I taj sukob se pojačava", prokomentarisao je za BBC bivši pripadnik Vagnera, koji je tražio anonimnost.

Tokom proteklih nekoliko meseci, osnivač Vagnera je pokušavao da predstavi svoje jurišne odrede efikasnijim od vojnih formacija.

U realnosti, uspeh akcija plaćenika u poređenju sa redovnim trupama nije očigledan.

Sredinom proleća, odredi plaćenika su skoro mesec dana jurišali na grad Popasnaja.

Sravnili su ga sa zemljom.

Posle napada na Popasnaju, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da od grada „ni pepeo nije ostao".

A vlasti ukrajinskog otcepljenog regiona, samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) priznale su da je Popasnaja „skoro potpuno uništena" i da je, možda, neće obnoviti.

Posle toga, odredi Vagnera, zajedno sa drugim vojnim formacijama, učestvovali su u jurišima na Severodonjeck i Lisičansk, koje su zauzeli početkom jula.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je 3. jula izvestio ruskog predsednika Vladimira Putina da je zauzeta cela teritorija Luganske oblasti.

Ovo je bio poslednji put u ovom ratu kada je ruska vojska značajno napredovala duboko u ukrajinsku teritoriju.

Od jula su se odredi plaćenika koncentrisali na Bahmutskom sektoru fronta i skoro šest meseci pokušavaju da zauzmu ovaj grad.

U leto je ova ofanzivna operacija imala sledeći operativni plan: pretpostavljalo se da će ruske trupe posle osvajanja Bahmuta moći da deluju u dva pravca.

Plan je bio da se deluje na pravcu Slavjansk-Kramatorsk-Druškovka-Konstantinovka i da se da dođe do administrativnih granica Donjecke oblasti.

Ovaj plan je mogao da funkcioniše jer je ruska vojska u tom trenutku kontrolisala istok Harkovske oblasti i gomilala značajne trupe u blizini Izjuma.

Ali početkom septembra, ukrajinske snage su preduzele uspešnu protivofanzivu, vrativši pod kontrolu Balakleju, Kupjansk, Izjum, Liman i Svjatogorsk.

Posle toga, juriš na Bahmut je izgubio prvobitni strateški smisao.

Ali Prigožinovi odredi nisu odustali od ideje da zauzmu Bahmut i nastavljaju da pokušavaju da to urade, pretvarajući „svako selo u Verden".

Ovaj opis dao je bloger Andrej Morozov, koji se bori na strani samoproglašene LNR, i odnosi se na jednu od najvećih i najkrvavijih vojnih operacija u Prvom svetskom ratu, koja je ušla u istoriju kao školski primer iscrpljujućeg rata.

Da li je general Gerasimov odlučio da zaustavi napredovanje plaćenika na ovom sektoru fronta, uskrativši im snabdevanje municijom, ili je Jevgenij Prigožin odlučio da odgovornost za neuspeli šestomesečni napad na Bahmut prebaci na Generalštab, BBC ne može pouzdano da sazna u uslovima neprijateljstava.

Ali ovakvi sukobi raznih ruskih bezbednosnih snaga uključenih u invaziju Ukrajine prestali su da budu presedan i iznenađujući u 11. mesecu rata.


Pročitajte još tekstova o grupi Vagner i njenom šefu:


Pronalaženje krivca

Od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, u njoj su učestvovale razne ruske bezbednosne snage: jedinice i divizije elitnih ruskih brigada, odredi iz Čečenske Republike, pripadnici tajne službe i plaćeničke grupe Vagner, kao i proruski separatisti.

Da između svih ovih struktura postoji određena interna konkurencija, postalo je jasno već 24. februara, kada su novinari BBC-ja od izvora u agencijama za primenu zakona dobili zapise razgovora čečenskog lidera Ramzana Kadirova i zamenika Nacionalne garde Čečenije Danila Martinova.

Martinov je priznao da su mnogi komandanti bili šokirani kada su saznali za ciljeve operacije uoči invazije, bili su sigurni da jednostavno učestvuju u vežbama na teritoriji Belorusije, ali je poručio Kadirovu da pripremi „ples na ulicama Kijeva".

Kada brzi juriš na Kijev i planirani čečenski ples nisu uspeli u ranoj fazi rata, a ruska elitna brigada desetkovana, počelo je da se govori o sukobu ministra odbrane Sergeja Šojgua i šefa Nacionalne garde Viktora Zolotova.

Konkretno, Mihail Fišman, voditelj Dožda (proglašen „stranim agentom" u Rusiji), o tome je govorio u jednoj od emisija, ali BBC nema dokumentovani dokaz o tom sukobu.

Ali već krajem marta javnost je saznala za sukob Aleksandra Hodakovskog, komandanta bataljona Vostok, koji se od 2014. godine borio na strani samoproglašene Donjecke Narodne Republike, i čečenskih jedinica.

U prvim mesecima invazije, Ramzan Kadirov je pokušavao da naglasi da su upravo njegovi borci postigli maksimalne uspehe na prvim linijama fronta.

Međutim, vojnici koji su učestvovali u ratu primetili su da su „kadirovci" obično negde na trećoj, a ne na prvoj liniji fronta, i da su više zauzeti snimanjem spotova za čečenskog lidera.

Hodakovski je 22. marta bio prinuđen da se javno izvini za izjave o čečenskim borcima i da napomene njihov doprinos u borbi protiv neprijatelja.

U martu je Andrej Soldatov, istraživač ruskih specijalnih službi, pričao o prvim reorganizacijama, pa čak i o hapšenjima nekih oficira Federalnme službe bezbednosti (FSB), koje je vojska optužila da su dali pogrešne informacije o situaciji u Ukrajini, zbog čega su propali prvobitni planovi za blickrig i zauzimanje Kijeva.

Zvanično, nema dokaza o reorganizaciji FSB-a.

U martu je Vladimir Putin naložio tužilaštvu da kazni odgovorne za slanje vojnih obveznika u Ukrajinu.

U početku su ruske vlasti obećale da će u ratu učestvovati samo vojnici po ugovoru.

Epilog Putinove naredbe, ako ga je bilo, nije predstavljen javno, ali se do jula ispostavilo da su smenjeni komandanti u tri od četiri ruska vojna okruga.

Rođaci poginulih vojnih lica rekli su BBC-ju da je komanda Zapadnog vojnog okruga izgubila ovlašćenja upravo zbog velikog broja poginulih vojnih obveznika.

Jedini koji je zadržao funkciju sredinom leta, bio je komandant Centralnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Lapin, koji se je postao poznat po tome što je nagradio sopstvenog sina za neuspeli napad na Černigov.

Ali već sredinom septembra i Lapin je dospeo pod žestoku baražnu paljbu osnivača Vagnera i čečenskog lidera posle uspešne kontraofanzive ukrajinske vojske kod Harkova.

Prigožin i Kadirov optužili su Lapina za neuspeh na frontu i da je pobegao iz Liman.

General Lapin je krajem oktobra, prema zvaničnim informacijama, otišao na tronedeljni odmor, sa kojeg se, po svemu sudeći, još nije vratio.

Ruski „patriotski" blogeri su baš u to vreme počeli da kritikuju vrh ruske vojske i Ministarstva odbrane, ne navodeći, međutim, konkretna imena.

Početkom oktobra, general Sergej Surovikin je imenovan za komandanta celokupne vojne operacije na teritoriji Ukrajine.

Dok su neki stručnjaci pisali o njegovoj efikasnosti, drugi su primetili da, možda, na ovaj način Generalštab želi da učini Surovikina odgovornim za sva dalja povlačenja ruske vojske.

Nisu morali dugo da čekaju: ubrzo je general najavio „tešku odluku" i napuštanje Hersona.

Prerano je prognozirati da li će posle novog skandala uslediti bilo kakve kadrovske promene, ali šefa ruskog Generalštaba niko nikada do sada nije javno nazvao „pederom".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: