Otpuštena italijanska nastavnica kaže da će opravdati 20 godina odsustva sa posla

Prvih 10 godina je bila potpuno odsutna, a narednih 14 imala je razne izgovore kao što su bolest, lični i porodični problem

3326 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Otpuštena nastavnica iz Italije koja je od 24 godine rada u školi u blizini Venecije, 20 bila odsutna sa posla, obećala je da će izneti njenu stranu priče.

Ćincija Paolina De Lio je dobila otkaz 2017. godine kada se vratila na posao na četiri meseca, što je izazvalo gomilu pritužbi.

Vrhovni sud Italije potvrdio je da je otkaz uručen posle pravog spora, navodeći da je njeno odsustvo s posla „pokazalo trajnu i apsolutnu nesposobnost".

De Lio nije bila zadovoljna presudom i poručuje da će „izneti istinu".

Nastavnica istorije i filozofije u srednjoj školi tvrdi i da poseduje dokument koji potvrđuje njene reči.

„Izneću istinu na osnovu činjenica za ovu jedinstvenu i nadrealnu priču", rekla je ona za rimski list Republika.

Dodala je da ne odgovara na pitanja novinara koji ne iznose njenu stranu priče.

Na osnovu odluke sudije u Veneciji, De Lio je vraćena na posao 2018. godine, ali je Ministarstvo prosvete podnelo žalbu, pa je predmet preuzeo Vrhovni kasacioni sud sredinom juna.

Iz Ministarstva su rekli da nastavnica 20 od 24 godine nije bila u učionici.

Prvih 10 godina je bila potpuno odsutna, a narednih 14 imala je razne izgovore kao što su bolest, lični i porodični problemi.

Pred sudom je izneto i svedočenje đaka iz mesta Kjođi, nedaleko od Venecije, koji tvrde da za četiri meseca tokom 2015. godine ona nije bila pripremljena za časove, nije donosila udžbenike i da ih je „proizvoljno" ocenjivala.

Prosvetna inspekcija je potom utvrdila da je ona bila „nepripremljena" i „nemarna", a učenici su odbijali da učestvuju u nastavi jer je, kažu, stalno gledala u telefon.

Njeno otpuštanje 2017. godine pretvorilo se u sudsku bitku koja je obilovala tužbama i kontratužbama pre nego što je slučaj završio pred Vrhovnim sudom.

Sud je odbacio njenu odbranu da je to bila „slobode nastave", navodeći da je odgovornost nastavnika da garantuje pravo učenika na obrazovanje.

Opisujući sebe kao frilens novinarku, ona je italijanskim medijima rekla da poseduje dokumenta koja pobijaju tvrdnju da je bila odsutna 20 godina.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da će se ubuduće „truditi da nastavu vode odgovarajući profesionalci".


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: