Vođa političkog krila Hamasa negira ubijanje civila u Izraelu

Marzuk kaže da taoci ne mogu da budu oslobođeni dok Izrael bombarduje Gazu

5070 pregleda 1 komentar(a)
Musa Abu Marzuk tvrdi da su pripadnici Hamasa imali naređenje da ne naude djeci, ženama i starijim ljudima, Foto: BBC
Musa Abu Marzuk tvrdi da su pripadnici Hamasa imali naređenje da ne naude djeci, ženama i starijim ljudima, Foto: BBC

Jedan od najviših predstavnika Hamasa odbio je da prizna da je njegova grupa ubila civile u Izraelu, tvrdeći da su na meti bili samo vojnici i vojni obveznici.

Musa Abu Marzuk rekao je za BBC da su "žene, deca i civili izuzeti" od Hamasovih napada.

Njegove tvrdnje su u potpunoj suprotnosti sa obiljem video dokaza o pripadnicima palestinske ekstremističke grupe koji pucaju na nenaoružane ljude, među kojima su i deca.

Izrael kaže da je Hamas u napadima 7. oktobra ubio više od 1.400 ljudi, većinom civila i oteo oko 240 ljudi.

Marzuk, zamenik šefa političkog krila Hamasa, čija je imovina zamrznuta u Velikoj Britaniji prema propisima o borbi protiv terorizma, intervjuisan je u subotu u Zalivu.

On je najviši pripadnika Hamasa koga je BBC intervjuisao od zločina 7. oktobra.

BBC je insistirao da Marzuk odgovori na neka pitanja o ratu u Gazi, posebno zbog mnogih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, veruje se u ogromnoj mreži tunela.

Marzuk kaže da taoci ne mogu da budu oslobođeni dok Izrael bombarduje Gazu.

Ministarstvo zdravlja pod upravom Hamsa tvrdi da je više od 10.000 ljudi ubijeno otkako je izraelska vojska započela operacije prošlog meseca u znak odmazde zbog prethodnog upada Hamasa na jug Izraela.

„Oslobodićemo ih. Ali prethodno moraju da budu prekinute borbe i kako bismo ih predali Crvenom krstu", rekao je on.

Marzuk je nedavno boravio u Moskvu gde je jedna od tema razgovora bila i osam rusko-izraelskih dvojnih državljana koje je Hamas oteo 7. oktobra.

Hamas je do sada oslobodio tek nekolicinu talaca, među kojima i 84-godišnjakinju Joševed Lifšic - više o tome šta je rekla po oslobađanju pročitajte ovde.

Mnoge zemlje, pre svega SAD i Velika Britanija, označile su Hamas za terorističku organizaciju.

Marzuk je rekao da su pripadnici Hamasa među taocima u Gazi „tražili i pronašli dve žene" iz Rusije, ali nisu mogli da ih oslobode zbog sukoba.

Marzuk tvrdi da je Mohamed el-Deif, vođa Hamasovog vojnog krila Kasam brigade, naredio njegovim borcima da poštede civile.

„El-Deif je jasno rekao borcima 'ne ubijajte žene, ne ubijajte decu i ne ubijajte stare'", tvrdi visoki predstavnik Hamasa.

Na meti su, kaže on, bili vojni rezervisti i tvrdi da su ubijeni samo „regruti [...] ili vojnici".

„Ali žene, deca i civili su bili izuzeti", rekao je.

BBC je predočio predstavniku Hamasa snimke koje su napravili upravo pripadnici ove organizacije, na kojima se vidi kako ubijaju nenaoružane civile u njihovim automobilima i kućama.

Marzuk, čiji je uglađen, odmeren način govora tokom intervjua ponekad klizio u aroganciju, nije direktno odgovorio na pitanje.

Na pitanje da li je Hamasovo političko krilo znalo za pripreme za napad, zamenik lidera je rekao da vojno krilo „ne mora da se konsultuje sa političkim rukovodstvom" i da „za tim nema potrebe".

Političko krilo Hamasa, čije je sedište u Kataru, često se predstavlja kao udaljeno od vojnog krila u Gazi.

Britanska vlada,. međutim, ne pravi razliku - političko krilo Hamasa je proglasila terorističkom organizacijom 2021. godine, navodeći da je „pristup razlikovanja različitih delova Hamasa veštački".

„Hamas je složena, ali jedinstvena teroristička organizacija", stav je britanske vlade.

Američko Ministarstvo finansija označila je Marzuka kao teroristu i tereti se po nekoliko optužbi za koordinaciju i finansiranje aktivnosti Hamasa.

Talačka kriza

BBC je razgovaraop sa Marzukom u danu u kojem je Izrael odbio zahteve SAD, ali i Ujedinjenih nacija za „humanitarnu pauzu" u Gazi kako bi se dopremila pomoć palestinskim civilima u jućnom delu Pojasa Gaze i pomogla da se izvuku neki od 240 talaca koje je Hamas zauzeo 7. oktobra.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u petak da svi taoci moraju biti oslobođeni pre nego što se postigne bilo kakvo privremeno primirje.

Marzuk tvrdi da Hamas nema spisak svih onih koje je nazvao „gostima", niti znao gde su mnogi od njih jer ih drže „različite frakcije".

U Gazi postoji nekoliko grupa, među kojima i Palestinski islamski džihad, koje blisko sarađuju sa Hamasom, ali su navodno nezavisne.

Marzuk kaže da je za prikupljanje informacija potreban prekid vatre i dodaje da su postoje drugi prioriteti dok je teritorija pod stalnim bombardovanjem.

Marzuk će igrati ključnu ulogu u daljem razvoju sukoba sa Izraelom i verovatno će biti centralna figura Hamasa u pregovorima oko talaca.


Pročitajte više o talačkoj krizi i patnjama otetih i njihovih porodica:


Pogledajte i vapaj majke čija je ćerka oteta:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Bonus video: