Royal Navy odala počast Bokeljskoj mornarici

HMS “Monmouth” inače, boravi u zvaničnoj višednevnoj posjeti Mornarici Vojske Crne Gore. Britanska fregata u Baru će se zadržati do 31.marta
67 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2017. 13:44h

Predstavnici najstarije aktivne bratovštine pomoraca na svijetu – Bokeljske mornarice bili su sinoć počasni gosti na prijemu koga su u Baru, na fregati britanske Kraljevske mornarice HMS “Monmouth” F-235, priredili britanski ambasador u Crnoj Gori Ian Viting i komandant britanskog ratnog broda, kapetan fregate Ian Fizi.

HMS “Monmouth” inače, boravi u zvaničnoj višednevnoj posjeti Mornarici Vojske Crne Gore. Britanska fregata u Baru će se zadržati do 31.marta.

“Ambasador Viting je naime, oduševljen nastupom Bokeljske mornarice Kotor prilikom nedavne proslave 850 godina katedrale Svetog Tripuna i kao poštovalac tradicije tako duboko ukorijenjene u engleskom mentalitetu, preporučio je kapetanu fregate Fiziju da pozovedelegaciju Bokeljske mornarice na prijem na HMS “Monmouth” kao počasne goste. Predstavnicima mornarice je ukazana i čast da, postrojeni zajedno sa odredom britanske Kraljevske mornarice, učestvuju u ceremoniji spuštanja zastave na ovom ratnom brodu”, kazao je “Vijestima” predsjednik UO Bokeljske mornarice, Aleksandar Dender.

Inače, britanska Kraljevska mornarica (Royal Navy) važi za možda i najtradicionalniju aktivnu ratnu mornaricu na svijetu, a u njenom ustroju i pravilima službe i danas važe neki od pravila i običaja ustanovljenih prije više od 300 godina. Royal Navy je još od pobjede njihove flote pod komandom admirala Horejša Nelsona, nad kombinovanom francusko-španskom flotom 1805. godine u bici kod rta Trafalgar, sve do kraja Drugiog svjetskog rata - više od 240 gdoina bila nesporni vladalac svjetskih mora i okeana koji je Velikoj Britaniji omogući da ima najveće kolonijalno carstvo na svijetu. Sa druge strane, Bokeljska mornarica koja kao najstarija aktivna bratovština pomoraca na svijetu, svoje korene vuče iz daleke 809. godine, a tokom duge i bogate istorije imala kako vojnu, tako i civilnu, strukovnu ulogu.

Galerija

Bonus video: