Zenović: Sve ugostiteljske stolice su nelegalne

Zato što nije urađen Program privremenih objekata, Budva neće imati osnov da prihoduje više od 600.000 eura

16959 pregleda 72 reakcija 14 komentar(a)
Ugostitelji posluju bez ugovora, Foto: Vuk Lajović
Ugostitelji posluju bez ugovora, Foto: Vuk Lajović

Doskorašnji pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva Đorđe Zenović upozorio je da zbog činjenice da nije urađen Program privremenih objekata, Opština neće imati osnov da prihoduje više od 600 hiljada eura po osnovu ugovora za zakup javnih površina.

“Na današnji dan svaka stolica na javnoj površini je nelegalna i postoji opasnost od stvaranja komunalnog haosa na ulicama”, upozorio je Zenović.

On je podnio ostavku na članstvo u Komisiji za izradu nacrta i predloga Programa privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2024-2028, nakon što je imenovan za nosioca liste Demokrata na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 26. maj.

“Vjerujem da ćete razumjeti da u narednom periodu želim da izbjegnem bilo kakvu mogućnost da budem stavljen u kontekst zloupotrebe pozicije člana Komisije sa predizbornim procesom I eventualnom zoupotrebom biračkog prava građana koji će 26. maja birati novu vlast u gradu”, naveo je Zenović u ostavci u koju su “Vijesti” imale uvid.

Đorđe Zenović
Đorđe Zenovićfoto: Privatna arhiva

Kako je istakao članstvo u Komisiji je posmatrao isključivo kao profesionalan odnos prema izradi novog, vrlo važnog dokumenta za za grad, pa na kraju, kako je naglasio, želi da na tome i ostane.

“Nažalost, ovaj dokument je trebao prije godinu da bude u fazi u kojoj je sada. Očekuju me brojne aktivnosti zbog kojih neću biti u mogućnosti da se u dovoljnoj mjeri posvetim izradi programa. Ne manje važno, kao što znate, za članstvo u Komisiji sam imenovan kao starješina Sekretarijata za zaštitu imovine, a s obzirom na to da mi je mandat istekao 1. marta i imenovan je drugi rukovodilac, ne stoji ni više taj osnov da nastavim rad u Komisiji, izuzev u svojstvu građanina”, napisao je Zenović i zahvalio se na saradnji predsjedniku Komisije, sekretaru za investicije Joku Popoviću.

Stari petogodišnji Program privremenih lokacija je istekao 31. decembra prošle godine i sada su praktično sve ugostiteljke terase, privremeni objekti postavljeni na opštinskoj zemlji od Staroga grada do zaleđa, nelegalni, a stari zakupci ih i dalje koriste, dok zakupnine nijesu plaćene.

Pritvoreni predsjednik Opštine Budva Milo Božović je u februaru imenovao Komisiju za izradu Nacrta i Predloga Programa privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2024-2028.

“Vijesti” su nedavno objavile da Opština Budva razmišlja da aneksira ugovore sa starim zakupcima privremenih lokacija do kraja ove godine, kao što će to odlukom Vlade sprovesti Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom sa korisnicima djelove obale.

Razlog tome je što Komisija još nije završila izradu nacrta, koji nakon što bude završen mora proći javnu raspravu, a potom da se naći pred odbornicima Skupštine opštine, čiji je mandat skraćen. Imajući u vidu da je sezona uveliko počela, a da gotovo svi ugostitelji su počeli da postavljaju terase u susret prvomajskim praznicima, kada se očekuje dolazak velikog broja gostiju, Komunalnoj policiji I inspekciji ostaje da kontrole vrši po starom isteklom programu ili da zabrani I ukloni sve ugostiteljske terase, što je nemoguće, jer aktuelnoj gradskoj administraciji Mila Božovića ne odgovara u susret izborima da prikupljaju negativne poene.

Bonus video: