Studenti Građevinskog fakulteta u posjeti gradilištu u Tivtu

„Yu Briv“ gradi oko 600 metara nove operativne obale prestižne tivatske marine
138 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, gradilište, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, gradilište, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.04.2014. 13:31h

Tridesetak studenata IV godine konstruktivnog smjera Građevinskog fakulteta u Podgorici, predvođenih redovnim profesorom dr Mladenom Ulićevićem, boravili su u studijskoj posjeti hidrograđevinskoj firmi „Yu Briv“ iz Kotora i njenom gradilištu II A faze marine Porto Montenegro u Tivtu.

„Yu Briv“ gradi oko 600 metara nove operativne obale prestižne tivatske marine, a čitav taj projekat vrijedan je 32 miliona eura i predstavlja najveći hidrograđevinski zahvat koji je u proteklih dvadesetak godina preduzet u Crnoj Gori.

Trenutno se izvode radovi koji podrazumijevaju gradnju preko 8.500 kvadrata građevinske površine novih gatova koji će obuhvatiti oko 75 hiljada kvadrata akvatorijuma i obezbjediti 150 novih vezova za jahte dužine od 12 do 75 metara. To podrazmijeva obijanje preko 240 šipova ukupne dužine 7,5 kilometara čeličnih cijevi, ugradnju 12.000 kubika betona i 1.500 tona čelične armature, a posao je osim na samom gradilištu u Porto Montenegru, organizovan i u dva pogona u kojima „Yu Briv“ pravi betonske elemente nove operativne obale.

Studenti Građevinskog fakulteta tako su obišli pogon za izradu betonskih konstrukcija u nekadašnjoj fabrici „Bokeljka“ u Industrijskoj zoni Kotora i prema riječima profesora Ulićevića, na licu mjesta mogli vidjeti čitav proizvodni proces čiji je rezultat tipizirani betonski elemenat nove obale marine, pojedinačne težine skoro 50 tona.

„Studenti su obišli i moderno postrojenje za proizvodnju kamenog agregata i betona firme „Yu Briv“ u Lješevićima gdje smo se uvjerili da se zaista poštuju sve mjere ekološke zaštirte, primjenjuuju sistemi za otprašivanje i slično. U samoj marini Porto Montenegro obišli smo gradilište novog gata što je za mlade kolege bila izuzetna prilika da u praksi pogledaju ono što su učili u teoriji i što se kod nas baš i ne viđa svaki dan, i to je veoma koristan efekat ove posjete – konstrukciju i građenje objekta u jednoj vrlo agresivnoj i izazovnoj sredini kao što je to more. Posebno interesantno za studente je bilo pozicioniranje i pobijanje velikih čeličnih šipova, kao i montaža betonskih elemenata nove rive teških nekoliko desetina tona“, istakao je Ulićević zahvaljujući se domaćinima iz „Yu Briva“ i najavljujući intenziviranje naučno-tehničke saradnje Građevinskog fakulteta i te firme, jedine specijalizovane za izvođenje hidrograđevinskih radova u Crnoj Gori.

Bonus video: