Marković neće Petra Ivanovića?

Ivanović je dio je užeg kruga dosadašnjih Đukanovićevih saradnika, i nije isključeno da će šef DPS-a insistirati da ostane. Moguće je da Bošković dobije drugu poziciju, Pažin vjerovatno zadržava pravdu, za Gvozdenovića oprečne informacije...
150 pregleda 60 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.11.2016. 06:30h

Sve opcije su još otvorene za formiranje vlade Duška Markovića i kada se radi o biranju kandidata za ministre iz redova njegove Demokratske partije socijalista.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, Marković ne želi za saradnika Petra Ivanovića, potpredsjednika Vlade i bivšeg ministra poljoprivrede u kabinetu Mila Đukanovića.

Ivanović, za kojeg u DPS-u nezvanično tvrde da su osobe bliske njemu proturale u javnosti da se on vidi kao mandatar za sastav vlade, dio je užeg kruga dosadašnjih Đukanovićevih saradnika, i nije isključeno da će šef DPS-a insistirati da ostane.

Ivanović je izgubio mjesto ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja kada je u maju opozicija ušla u vladu, a Đukanović mu je otvorio mjesto potpredsjednika, sa kojeg je uoči izbora često otvarao vodovode po Crnoj Gori. U pojedinim medijima, bliskim Ivanoviću, spekuliše se da će on ostati na vicepremijerskom mjestu.

Prema informacijama “Vijesti”, nekoliko funkcionera DPS-a ovih se dana javno samokandiduje za ministarske fotelje, iako od Markovića zvaničnu ponudu nijesu dobili.

Nije odlučeno kome će koji resor pripasti, ali će biti potpuno novih ministarstava, kao i onih koji će nastati razdvajanjem ili spajanjem nekih sadašnjih resora.

U vladi Markovića, prema dosadašnjim nezvaničnim informacijama, nema mjesta za ministarku odbrane Milicu Pejanović Đurišić, gotovo izvjesno ni za ministarku nauke Sanju Vlahović, ministre ekonomije, zdravlja i ljudskih prava Vladimira Kavarića, Budimira Šegrta i Suada Numanovića.

Izvori “Vijesti” tvrde da je ministar prosvjete Predrag Bošković mogući član vlade Markovića na nekoj drugoj poziciji i da poziciju ministra pravde vjerovatno zadržava Zoran Pažin. Iako se pominje, nije sigurno da bi bivša ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević mogla biti vraćena u izvršnu vlast, jer je moguće da joj bude ponuđeno mjesto direktorke Kliničkog centra Crne Gore.

Za aktuelnog ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića tvrde da neće ostati kod Markovića, ali ima i informacija da nije nemoguće da dobije vicepremijersko mjesto.

Ministarstvo sporta, koje će biti formirano, predvodiće doskorašnji vaterpolista Nikola Janović (DPS).

Za moguće ministre slove i direktor Uprave carina Vladan Joković, dosadašnji predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić, doskorašnji potpredsjednik Skupštine Crne Gore Milutin Simović. Joković se pominje za finansije, ali nije isključen ni neki drugi resor, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, za koje je i Nuhodžić navodno kandidat. Još se ne pominje ko bi mogao da preuzme resor ekonomije.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović je zasad glavni kandidat za šefa parlamenta, dok bi njegovu aktuelnu poziciji ministra saobraćaja naslijedio Damir Šehović.

Vujica Lazović ostaje potpredsjednik Vlade, a SD za njega traži i prateći resor.

Osim SD, DPS-u su za formiranje vlasti potrebni Bošnjačka stranka, koja želi da zadrži mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i dvije ministarske pozicije - za poljoprivredu i rad, HGI i koalicija "Albanci odlučno".

Albanski predstavnici traže potpredsjedničke pozicije u vladi i Skupštini te ministarsko mjesto - turizam ili ljudska i manjinska prava.

Klimaju se funkcije Mitroviću, Vuksanoviću, Mašuloviću...

Neformalno se najavljuje formiranje ministarstva za javnu upravu, uz resore za sport i dijasporu…

Sprema se i zamjena drugih visokih funkcionera u ministarstvima, kao i u ostalim institucijama državne uprave. Prema nezvaničnim informacijama, neće biti mjesta za Predraga Mitrovića, sadašnjeg čelnika Uprave za dijasporu, direktora Uprave za inspekcijske poslove Božidara Vuksanovića, Ivana Mašulovića, generalnog direktora Direktorata za politiku odbrane u resoru Pejanović Đurišić…

Bonus video: