Radunović: U pregovorima sa EU, CG da bude vrednovana na osnovu realnog stanja i konkretnih rezultata

Predsjednik Odbora Slaven Radunović istakao je da je cilj pregovaračkog procesa da Crna Gora na pravi način sprovede ključne reforme
1379 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Konsenzus oko ključnih pitanja za dobrobit društva izuzetno je važan za uspjeh zajednice, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za (EP) Crnu Goru Tonino Picula u razgovoru sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, sastanak je ocijenjen kao posebno važan, imajući u vidu trenutnu situaciju u pogledu politke proširenja Evropske unije (EU) i procesa pristupanja Crne Gore Uniji.

"U razgovoru sa evropskim parlamentarcem, poseban akcenat je stavljen na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, kao i na dalju ulogu zakonodavne vlasti kao ključnog aktera za dalje usvajanje evropskih vrijednosti i poboljšanje kvaliteta života građana", kaže se u saopštenju.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović istakao je da je cilj pregovaračkog procesa da Crna Gora na pravi način sprovede ključne reforme.

On je ocijenio da u daljim pregovorima sa EU Crna Gora treba da bude vrednovana na osnovu realnog stanja i konkretnih ostvarenih rezultata, bez zanemarivanja ključnih izazova koji se dominantno odnose na vladavinu prava.

Prema riječima Radunovića, to su glavna očekivanja od nove metodologije pregovora.

Picula je, kako se navodi, istakao da je za uspjeh jedne zajednice od izuzetne važnosti konsenzus oko ključnih pitanja za dobrobit društva.

"Podsjetio je na jedan od osnovnih postulata EU – "Ujedinjeni u različitosti", i zaključio da EU kao zajednica ima svoje unutrašnje probleme, da je uspješna i otvorena ali i nedovršena, za šta šansu vidi u proširenju", kaže se u saopštenju.

Politika proširenja, kazao je Picula, predstavlja šansu i za Uniju i za zemlje koje se pridružuju.

Poslanici su razgovarali o ključnim izazovima za demokratiju i vladavinu prava u Crnoj Gori, o napretku države u procesu evropskih integracija, kao i o radu i ulozi Odbora za evropske integracije.

"Istaknuta je važnost kontinuirane i konstruktivne saradnje sa predstavnicima EP i Komisije, te nastavka rada Odbora na principu konsenzusa, mnogobrojnih inicijativa i susreta sa vladinim predstavnicima u vezi sa ključnim pregovaračkim poglavljima", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno da je parlamentarizam, kao neizostavni dio političkog života, oličenje zajednice koja ima perspektivu i treba da bude matično mjesto artikulacije različitih interesa i stavova.

Bonus video: